Výstava seznámí s historií veslování v Brně

Brno, 11. červen 2012 – Před sto lety, 4. června 1912, byl založen Český veslařský klub v Brně. Při příležitosti tohoto výročí se od pátku 8. června uskuteční v prostorách Knihovny Jiřího Mahena na Kobližné výstava s názvem „100 let Českého veslařského klubu v Brně". Prostřednictvím dobových fotografií a sportovních trofejí se její návštěvníci mohou až do 29. června seznámit s historií tohoto významného sportovního klubu, který byl vůbec prvním veslařským klubem v Brně.

veslari_brno

Ve veslařském klubu působila řada vynikajících veslařů a veslařek, členů českých a československých reprezentačních týmů. Ze strany autorů výstavy by tak mělo jít o zmapování významných událostí, osobností a sportovních úspěchů ČVK Brno za dobu stoleté existence tohoto vůbec prvního českého veslařského klubu na území města Brna.

„Cílem výstavy je vedle vzdání pocty těm, kteří se o ČVK v Brně zasloužili, také přilákat další zájemce o veslařský sport. U příležitosti tohoto významného jubilea by měla být také vydána publikace s názvem ‚100 let Českého veslařského klubu v Brně 1912–2012', kterou se ve spolupráci s klubem chystá vydat Archiv města Brna," říká Petr Janáček, člen vedení ČVK Brno a organizátor výstavy.

Záštitu nad výstavou přijali hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor města Brna Roman Onderka. Výstava potrvá až do pátku 29. června.

foto: Čtyřka s kormidelníkem ČVK Brno, 1913, archiv ČVK Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...