Moravská vesnička v Baron Trenck Gallery představí život před dvěma sty lety

Brno, 5. dubna 2012 – Baron Trenck Gallery, která sídlí v kapucínském klášteře v Brně, se podařilo dlouhodobě zapůjčit celostátní raritu – tzv. Moravskou vesničku. Ta ve zmenšeném provedení zachycuje téměř 500 postav v jejich všedních činnostech na vesnici přelomu 18. a 19. století. Autorem vesničky, kde nechybí pohyblivé postavy, je Miroslav Mužík a návštěvníci galerie ji mohou vidět od 1. dubna až do konce roku.

moravska_vesnicka

Ve vesničce nechybí náboženské procesí, jarmark, venkovská zábava, běžné denní pracovní aktivity jako sekání a řezání dřeva, mlácení obilí, praní prádla, kosení trávy, polní práce atd.

Z řemesel je představeno například kovářství, kolářství, bednářství, truhlářství, brusičství, mlynářství, řeznictví, kominictví a další budou postupně přibývat. Obyvatelé miniaturní vesnice se ale věnují také zábavě, hodují u piva a jitrnic, tancují při muzice, hrají na hudební nástroje.

Návštěvníci, zejména z řad dětí, získají během prohlídky mnoho zajímavých informací nejen k životu na venkově před zhruba 200 lety, ale především k řemeslům, která se v mnoha případech 21. století nedočkala. Postupně budou do expozice doplňovány trojrozměrné ukázky – většinou výrobky představovaných řemesel, které si budou moci návštěvníci vzít do rukou a prohlédnout si je bez vitríny a zblízka.

Prozatím vesnička čítá bez mála 500 postav – z toho přibližně 200 pohyblivých, dále přes 320 zvířat 51 chalup, kostel, zámek s parkovým altánem, školu, hospodu a různé hospodářské či technické objekty. Práce na miniaturní vesničce trvaly téměř 11 let (přes 35.000 hodin) a dílo se bude neustále dotvářet a rozrůstat.

Součástí expozice bude také jeden z nejrozsáhlejších betlémů v ČR (9,4 m délky). Mužík do něj instaloval 430 figurek postav a zvířat, z nichž zhruba 250 je pohyblivých. V českých betlémech neobvyklá písková barevnost krajiny, kamenité a vyprahlé okolí chýše s jesličkami jsou, jak potvrdili návštěvníci pocházející přímo z Izraele, velmi věrohodné a blízké skutečnému prostředí. Betlém bude vystaven celoročně.

foto: moravskavesnicka.ic.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...