Skladatel Jaromír Honzák převezme na Jazzfestu Brno Cenu Gustava Broma

V Brně, 23. března 2012 – Držitelem jubilejní patnácté ceny Gustava Broma se stává vynikající kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák. Cenu převezme v rámci mezinárodního festivalu JAZZFESTBRNO 14. dubna v brněnském kulturním centru Semilasso.

jaromir_honzak

Po loňské smrti Maxe Wittmanna, významného brněnského hudebního redaktora a zakladatele Ceny Gustava Broma, se ředitel Českého rozhlasu Brno Ludvík Němec rozhodl na dlouholetou tradici navázat. Pověřil vedoucího hudební redakce ČRo Brno Jiřího Plocka sestavením výběrové komise a vytvořením nominačního kruhu, který bude hlasovat o držiteli CGB 2012.

Výběrová komise ve složení Jiří Plocek (vedoucí hudební redakce ČRo Brno), Max Wittmann ml. (externí redaktor ČRo Brno), Vilém Spilka (dramaturg Jazzfestu Brno) a Aleš Opekar (hudební redaktor ČRo Vltava) oslovila okruh publicistů, hudebníků, redaktorů a dramaturgů činných v oblasti jazzové hudby a v příbuzných žánrech s žádostí o účast při nominacích na CGB 2012. Účast přijalo 17 osobností, které mohly do stanoveného termínu poslat jednu až tři nominace. Výběrová komise poté vyhodnotila došlé nominace s tímto výsledkem: Na prvním místě se umístil Jaromír Honzák (6 hlasů), druhý byl Emil Viklický (5 hlasů), třetí Josef Škvorecký (3 hlasy). První dvě jména nejsou pro fanoušky jazzu překvapením, třetí místo by dnešní generaci překvapit mohlo – ale jen do určité míry. Nedávno zesnulý spisovatel Josef Škvorecký byl bytostně spjat s popularizací jazzu a americké hudby v českém prostředí především v 50. a 60. letech... Se dvěma či jedním hlasem se ve výsledcích objevilo ještě celkem dalších 16 jmen.

Novým držitelem ceny Gustava Broma se tedy stal Jaromír Honzák. Vyhlášení výsledků ankety o Cenu Gustava Broma 2012 za účasti zástupců Českého rozhlasu a Jazzfestu Brno proběhne dne 14. dubna 2012 v Brně. Právě v tento den začne v sále Semilassa v 19:30 koncert Tria Jiřího Levíčka a následně oslava 70. narozenin Jiřího Stivína a dlouholetého člena Orchestru Gustava Broma Mojmíra Bártka. V rámci oslav narozenin bude vyhlášena i Cena Gustava Broma 2012.

foto: Jaromír Honzák, jaromirhonzak.com


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...