Do Brna přijíždí protesty, nepokoje a revolta. Přiváží je festival Jeden svět

Brno, 19. března 2012 – Již dnes bude v brněnském HaDivadle slavnostně zahájen mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět s podtitulem Protesty, nepokoje, revolta. Přehlídka se do Brna přesouvá z Prahy a nabídne 36 aktuálních dokumentů, 73 projekcí (z toho 24 v angličtině či s anglickými titulky) z více jak třiceti zemí světa. Doprovodný program pak doplní debaty a panelové diskuse s režiséry, protagonisty a odborníky na dané téma či zemi po filmech. Festival v Brně potrvá od 19. do 27. března.

jeden_Svet

Kampaň festivalu je postavena na postřehu, že napříč kulturami spojují všechny veřejné protesty dvě věci – emoce a vlastnoručně vytvořené transparenty. Festivalové plakáty zohledňují gesta, emoce a nástroje, kterými protestující hovoří k establišmentu – spreje, barvy a fixy. „Snímky reflektují události v Egyptě, Tunisu, Libanonu, Bahrajnu, Bělorusku, Íránu. Doplňují je další příběhy z oblasti lidských práv, osudy dělníků z čínských dolů, reprezentantek Afghánistánu v boxu či ruské novinářky Nataši Estemirové. Náročnější snímky vyvažují dokumenty zaměřené na lidské vztahy – mladí lidé žijící komunitním způsobem či bezdomovci na strašnickém hřbitově v Praze," říká k programu koordinátorka brněnského festivalu Kateřina Petrášová.

Tři z vítězných snímků festivalu uvidí i brněnští diváci. Snímek Kdo zabil Natašu?, získal na Jednom světě 2012 dvě ocenění – Zvláštní uznání Poroty Rudolfa Vrby a Zvláštní cenu Poroty Václava Havla za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Cena Poroty Českého rozhlasu náleží filmu Mrtvá trať českého režiséra Šimona Špidly, který snímek přijede osobně představit do Brna. Posledním oceněným je dokument Život ve fotografiích, který získal Cenu pro nejlepší film z kolekce snímků pro studenty.

Jednou z novinek letošního ročníku je Mama Kino. Prostředí v sále bude přizpůsobené tak, aby bylo možné sledovat film a zároveň bylo možné věnovat se svému dítěti, když bude třeba. Mama Kino nabízí dvě projekce v průběhu víkendu 24. – 25. března.

Tradiční součást Jednoho svět, Cena Homo Homini byla za rok 2011 udělena podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků známé jako Doctors Coordinate of Damascus. Lékaři získali toto lidskoprávní ocenění za mimořádnou odvahu a nasazení, s nimiž v bezprostředním ohrožení vlastních životů pomáhají civilistům raněným při brutálních represích syrského režimu.

„Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíc vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá. Zvláštní složky represívního aparátu Assadova režimu totiž systematicky pátrají v běžných nemocnicích a raněné z demonstrací odvážejí, vězní, nezřídka mučí či popravují," shrnul důvody ocenění syrských lékařů ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. V širším smyslu je cena určena všem lékařům a zdravotníkům, kteří v současné době v Sýrii ošetřují raněné, ať již tajně, či v nemocnicích ostřelovaných měst a předměstí.

Z doprovodného programu upoutá výstava fotografií Stanislava Krupaře, vítěze Czech Press Photo 2011 - Somálsko, divadelní představení hry V. Havla - Prosím, stručně! či večer krátkých sociálních spotů. Kompletní přehled doprovodného programu naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

Slavnostní večer doplní charitativní dražba na podporu sirotčince v Kongu. Večerem, který začne v 18:30 bude provázet herec a autor projektu LiStOVáNí Lukáš Hejlík.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...