Na Špilberku začínají Zkrocením zlé ženy letní shakespearovské slavnosti

Brno, 16. července 2011 (MEDIAFAX) - Nejpopulárnější divadelní festival zaměřený na dílo Williama Shakespeara – Letní shakespearovské slavnosti, začíná dnes večer na Špilberku. Sdělila to mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová s tím, že diváci uvidí pět her nastudovaných výhradně pro festival.

Wilhelmova

Letošní repertoár přináší premiéru Zkrocení zlé ženy v režii Daniela Špinara a čtyři reprízy, včetně opakovačky jednoho z divácky nejúspěšnějších představení vůbec – Veselých paniček windsorských v režii Jiřího Menzela. "V letošním roce brněnská část festivalu změnila název z původních Brněnských shakespearovských dní na Letní shakespearovské slavnosti Brno. Tím dává jednoznačněji najevo svoji přináležitost k shakespearovským slavnostem v Praze, Ostravě, Olšanech a na Slovensku v Bratislavě, Košicích a Zvolenu," řekla Fantová. Všechna představení se uskuteční v aréně na Špilberku.

O tom, jestli se bude v případě nestabilního počasí hrát, rozhodnou pořadatelé vždy až těsně před zahájením představení. "Jsme ve spojení s meteorology. Kdyby hrozil déšť, doporučujeme lidem brát si pláštěnky," poznamenala dramaturgyně.

Letošní slavnosti zahájí premiéra "jiskřivé komedie o věčném souboji mužů a žen" Zkrocení zlé ženy v režii Daniela Špinara. V hlavních rolích uvidí diváci Tatianu Vilhelmovou (Kateřina) a Romana Zacha (Petruchio). V dalších rolích Vojtěch Dyk (alternuje Matouš Ruml), David Novotný, Pavel Kikinčuk (alternuje Oldřich Vízner), Lucie Štěpánková a další. Je to komedie plná slovních hříček a přestřelek, o svádění a namlouvání, i o tom, že není úplně špatné, když se žena nebojí být ženou a muž mužem. Představení se hraje 16. a 18. července ve 20.30.

Další v pořadí bude nejznámější milostný příběh všech dob Romeo a Julie. Do Brna s ním přijedou herci ostravských divadel. V hlavních rolích Tereza Dočkalová a Marek Holý, kteří se divákům představili již v úspěšné inscenaci Komedie omylů. Diváci se mohou těšit také na Jitku Smutnou (chůva), Stanislava Šárského, Jana Fišara, Jana Hájka (nositele ceny Thálie), Jiřího Sedláčka a další. Autorem hudby je ostravský skladatel Pavel Helebrand. Představení se hraje 21. a 22. července ve 20.30.

Třetím dramatem v řadě bude loňská premiéra historického dramatu Jindřich IV. v režii Lucie Bělohradské. Zkrácená dvojdílná hra v jejím provedení zdůrazňuje politický rozměr a hru o moc. V hlavních rolích se přestaví Jan Dolanský, Norbert Lichý, Ladislav Mrkvička, Zdena Žádníková, Eva Salzmannová, Monika Zoubková či Martin Preiss. Hudbu k inscenaci, která se hraje 25 až 26. července, složil Jan P. Muchow.

Na sklonku července uvidí milovníci divadla na Špilberku česko-slovenské představení Oko za oko. Přestože hra vznikla již v roce 1604, pracuje s nebývale aktuálním tématem úplatného zneužívání svěřených pravomocí a veřejné správy. Hra v režii Michala Vajdičky je typická absencí jednoznačně kladných či záporných charakterů. V hlavní roli vladaře vídeňského knížectví Vincentia se představí Martin Trnavský, člen brněnského divadelního spolku Frída. Diváci jej podle Fantové znají především ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Dále se představí Ivana Jirešová jako Izabela a Richard Stanke, známý z filmu Protektor. Inscenace se bu´de hrát 29 a 30. července.

Shakespearovské slavnosti vyvrcholí komedií Veselé paničky Windsorské, která se těší neutuchajícímu zájmu diváků. "O vznik hry se údajně zasloužila královna Alžběta I., která si přála vidět Falstaffa, komickou postavu zhýralého obstarožního šlechtice z historických her o Jindřichu IV., v roli zamilovaného," řekla agentuře Mediafax Fantová. V aktuálním provedení v režii Jiřího Menzela se diváci setkají s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou, Evou Režnarovou, Jaromírem Dulavou, Jaroslavem Satoranským, Janem Přeučilem a dalšími. Hraje se 1. až 3. srpna ve 20.30.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...