NS odmítl dovolání matky týraného Dominika, žena ve vězení stráví šest let

Brno, 28. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Lucie D. (31), matky nezletilého Dominika, proti šestiletému vězení, ke kterému ji za týrání syna odsoudil Městský soud v Brně. V pondělí to řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. "Nejvyšší soud dovolání odmítl bez veřejného jednání," řekl Knötig. Dodal, že verdikt zatím nelze veřejně komentovat, protože o něm ještě nebyli vyrozumění účastníci řízení. "Odsouzená žena si v dovolání stěžovala na porušení práva na spravedlivý proces a nesprávné právní posouzení skutku," dodal Knötig.

Soud-kladivko-01

V případu týrání Dominika poslali soudci do vězení i otce dítěte Jiřího D. (33). Ten za mřížemi stráví 6,5 roku. "Otec se proti verdiktu k Nejvyššímu soudu nedovolával," poznamenal Knötig. Brněnský soud uznal rodiče vinnými z týrání svěřené osoby. "Týraný chlapec vypověděl, že jej rodiče bili rukou, páskem a vařečkou. Také jej škrábali a nedávali mu najíst, když měl hlad," uvedl soudce Josef Tatíček. Zoufalý a podvyživený chlapec pak kradl ve škole svým spolužákům svačiny.

Soud přihlédl k výpovědi staršího bratra týraného chlapce, který uvedl, že otec bil bratra pěstí takovou silou, že by on sám "chytil druhou o stěnu". "Chlapce přitom udeřil i několikrát po sobě," citoval v únoru z výpovědi bratra soudce. Otec i matka u soudu odmítli vypovídat a zcela odmítli, že by uplatňovali vůči dítěti jakékoliv projevy bití a vulgarity.

Na základě posudku znalkyně soud odmítl spekulace o poruše růstového hormonu chlapce, který v sedmi letech vážil při 102 centimetrech pouhých 13,5 kilogramu. "Chlapec utrpěl těžkou újmu na zdraví. Vznikl u něj syndrom týraného dítěte," řekl soudce s tím, že o výchovné způsobilosti rodičů vypovídá fakt, že všechny jejich čtyři děti skončily v ústavech.

Na stav chlapce upozorňovala již dříve lékařka, učitelé i příbuzní. Přesto jej úřady odebraly rodině až po dvou letech v dubnu 2010 poté, co se rodina přestěhovala z jedné brněnské městské části do druhé. Sociální pracovnice, která měla rodinu dříve na starosti, z úřadu sama odešla. Shodou okolností se u Městského soudu v Brně chystá v nejbližší době hlavní líčení se sociálními pracovnicemi brněnského magistrátu, které podle státního zástupce vůči rodičům týraného chlapce včas nezakročily.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...