SAKO Brno bude součástí Národního centra vodíkové mobility

Brno, 12. dubna 2022 - V těchto dnech vzniká velký projekt pro výzkum vodíkové mobility. Již nyní je do něho zapojeno 16 výzkumných organizací a strategických podniků napříč obory. Národní centrum vodíkové mobility bude mimo jiné podporovat výzkum, vývoj a inovace vodíkových technologií či přispívat k vytváření dopravní infrastruktury vodíkové mobility.

hydrogen mobility

Kromě SAKO Brno patří mezi zakládající členy Národního centra čtyři univerzity (brněnské VÚT, pražské ČVUT, Vysoká škola báňská a Západočeská univerzita), mezinárodní petrochemické korporace jako Orlen a Air Products, výrobce užitkových vozů ZEBRA, strojírny ADAST, energetičtí experti z EGÚ Brno a další společnosti.

„Dostali jsme nabídku stát se zakládajícími členy tohoto projektu, který je podporován a spolufinancován Evropskou unií. Vzhledem k tomu, že SAKO Brno bude letos testovat alternativní možnosti mobility svého vozového parku, považujeme zapojení do Národního centra vodíkové mobility za přínosné. Kromě dotačního projektu podpoříme naše aktivity částkou v hodnotě nejméně šest milionů korun,“ uvedl Filip Leder, předseda představenstva svozové a odpadové společnosti SAKO Brno.

Projekt bude probíhat po dobu šesti let. V jeho rámci vznikne deset výzkumných týmů pro výzkum využití vodíku v mobilitě. „Předpokládáme, že SAKO Brno se aktivně zapojí zejména do tematického okruhu, který bude zkoumat metodické postupy komplexního ostrovního řešení vodíkové dopravní infrastruktury a budování vodíkové infrastruktury pro mobilitu,“ dodal Filip Leder.

Aktivity SAKO Brno v oblasti výzkumu vodíkové mobility zapadají do souboru energetických a ekologických projektů „Green future #2030“, které mají za cíl, aby Brno bylo nejpozději do konce roku 2030 CO2 neutrální, energeticky soběstačné a nezávislé na fosilních zdrojích energie. Green future počítá s efektivním využitím solární energie i vodíku v distribuční soustavě města a úplným přechodem městské dopravy na palivo z obnovitelných zdrojů.

„Chceme, aby vodíkový elektrolyzér vyráběl vodík pomocí elektřiny ze střech městské solární elektrárny a poháněl městskou automobilovou dopravu, která se do deseti let stane bezemisní, elektrická či vodíková,“ oznámil již dříve Petr Hladík, 1. náměstek primátorky města Brna.

Zdroj: SAKO Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...