Banky a stavební spořitelny loni půjčily na bydlení 540 miliard korun

Brno, 29. ledna 2022 - Objem poskytnutých hypoték za loňský rok činil 430 miliard korun. Tuzemské banky tak klientům půjčily o 69 % více prostředků na bydlení než předcházející rok. Rekordní je také výsledek stavebních spořitelen, který dosáhl hranice 110 miliard korun. Poptávku po bydlení hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich zvyšování, které přijde v roce 2022.

dum byt pujcka hypoteka

Úvěry na bydlení ve výši 540 miliard korun jsou rekordním výsledkem, který významně předčil i doposud nejúspěšnější léta na hypotečním trhu. „Za mimořádnými výsledky stojí především velmi nízké úrokové sazby a možnost výhodného financování, které poháněly vysokou poptávku po nemovitostech k vlastnímu bydlení i investici. Vysoká poptávka i řada dalších vlivů zapříčinily velmi rychlý růst cen nemovitostí,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Rekordmanem byly v loňském roce pozemky, jejichž ceny loni vzrostly o téměř 22 %. Společně s růstem cen nemovitostí rostla i průměrná výše hypotéky. U klientů skupiny ČSOB přesáhl průměrný úvěr hodnotu 3,5 milionu korun, průměrná hypotéka v Praze a Středočeském kraji dokonce činila 3,88 milionu korun. Na výsledku trhu se v minulém roce projevily i končící pětileté fixace z let 2016 a 2017. Refinancování loni tvořilo téměř třetinu nově uzavřených obchodů.

„Pozitivní zprávou zůstává, že i přes rostoucí ceny nemovitostí a výši průměrného úvěru nedochází k prodlužování jejich splatnosti, která se pohybuje okolo 26 let. Ani přes rychlejší nárůst úrokových sazeb na konci roku neočekáváme problémy klientů, které čeká refinancování, se splácením,“ potvrzuje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření meziročně mírně vzrostl na celkových 520 tisíc. Stálice na poli bankovních produktů si navíc připsala celou řadu rekordů. Trh s úvěry meziročně narostl o 69 % z loňských 65 miliard na celkových 110 miliard korun.

Rok 2022 ve znamení zpomalení trhu
V novém roce se výrazně projeví kroky České národní banky vedoucí ke zkrocení rychle rostoucí inflace. Ta ke konci loňského roku několikrát zvýšila základní úrokovou sazbu, která se propíše i do úrokových sazeb hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

„Rekordní rok je za námi, do roku 2022 očekáváme návrat k normálu. Velkou roli budou hrát úrokové sazby, které se na začátku roku pohybují mezi 4 a 5 procenty. Malá nabídka nemovitostí i vysoké ceny energií pak povedou k dalšímu růstu jejich cen. Naopak nepředpokládáme, že dubnové znovuzavedení ukazatelů LTV, DTI a DSTI bude mít na trh významný dopad. Pro zájemce o spoření je ale růst úrokových sazeb dobrou zprávou, proto očekáváme vyšší zájem o stavební spoření a nové smlouvy,“ uzavírá výhled do roku 2022 Jan Sadil.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF