Kraj podpoří rozvoj kosmických startupů půlmilionem eur

Brno, 22. května 2021 – Specializované mapy pro chytré zemědělství, přístroj pro měření výkonu ve stresové zátěži nebo brýle na virtuální realitu – na „pozemském“ využití „kosmických“ technologií se podílí i brněnské firmy, které v uplynulých třech letech získaly podporu z inkubátoru Evropské kosmické agentury v Brně (ESA BIC Brno). Na jejich úspěchy teď budou moci navázat další. Krajští zastupitelé totiž schválili finanční podporu 500 tisíc eur pro nadcházející období inkubátoru.

vesmir satelit

„Naším cílem není vyslat z Brna do vesmíru raketu. Naopak – chceme podpořit využití kosmického výzkumu a dat k tomu, aby vznikaly produkty užitečné i tady na Zemi. Díky vesmírným technologiím má lidstvo třeba termofólii, paměťovou pěnu nebo požární hlásiče. Proč by nemohl vzniknout podobný přelomový nápad u nás na jihu Moravy?“ říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Krajský radní pro oblast vědy, výzkum a inovací Jiří Hlavenka k tomu doplňuje: „Když jsem tento program viděl poprvé, byl jsem i trochu nedůvěřivý – opravdu se u nás najdou podnikatelé pro tuto oblast? Dnes jsem nadšený: je vidět, že kreativní a inženýrská síla kraje je univerzální, schopná uspět i v tomto těžkém oboru: zájem mělo padesát uchazečů! Vybrali jsme devět z nich a zde přichází druhá dobrá zpráva – devět z nich dostalo podporu, dnes podnikají, rostou, přibírají zaměstnance, mají tržby a stavějí se na vlastní nohy. Z kvantity se pak vyloupne i globální šampión – o tom naprosto nepochybuji. Jsem moc rád, že jsem pro pokračování podpory ESA BIC získal jak kolegy v radě, tak krajské zastupitele.“

Schválené finance tvoří polovinu celkové finanční podpory, kterou by si mezi sebou mělo v následujících 5 letech rozdělit 15 startupů. O druhé polovině finanční podpory pro startupy aktuálně rozhoduje Evropská kosmická agentura. „V současné době probíhají jednání o výsledné podobě smlouvy, takže během několika týdnů bychom měli mít o dalším období jasnější představy,“ doplňuje Patrik Reichl, ředitel agentury CzechInvest, která má u nás inkubátor na starosti. V Brně spadá provoz inkubátoru pod inovační agenturu JIC.

„Podporujeme rozvoj inovativních firem v regionu. A kosmický a letecký průmysl je jednou z oblastí, kde vidíme obrovský potenciál. Finanční podpora kraje je klíčová pro to, abychom příležitost nepromeškali,“ domnívá se ředitel inovační agentury JIC Petr Chládek.

Inkubátor zatím v Brně podpořil 9 firem
Brněnskou pobočku ESA BIC zakládala agentura CzechInvest společně s inovační agenturou JIC v roce 2018. Během tří let tu projevilo zájem o vstup do inkubátoru 50 uchazečů. Uspělo nakonec devět z nich – firmy stojící na družicových datech Maptiler, Skymaps a World from Space, vývojáři malých satelitů Spacemanic, univerzitní startup Entrant s unikátní metodou měření stresu, výrobce špičkových brýlí pro virtuální realitu VRgineers, firma GroundCom vyvíjející pozemní stanice pro komunikaci se satelity, výrobce bezpilotního letadla Mobis0ne z Kunovic a projekt Zaitra s nástrojem, který na základě družicových dat pomůže předcházet následkům lesních škůdců nebo sucha.

Brno – centrum kosmického průmyslu?
Aktivní podpora firem z kosmického a leteckého průmyslu pomohla zvýšit atraktivitu regionu pro další subjekty z České republiky i ze zahraničí – pobočku zde v nedávné době vybudovala třeba globální německá firma OHB nebo pražský Výzkumný a zkušební letecký ústav. Rozvoji Brna jako centra kosmických technologií také pomohl úspěch firmy SAB Aerospace, jejíž nosič satelitů vynesla před časem do vesmíru raketa VEGA.

Jedním ze zvažovaných projektů je i centrum kompetence pro vývoj malých satelitů. Zvýšený zájem studentů o obor kosmických studií také vedl VUT k přípravě nového navazujícího magisterského oboru space studies, který v tuto chvíli prochází procesem akreditace.

Zdroj: JIC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...