SAKO v roce 2019 vyrobilo rekordní množství tepla a elektřiny

Brno, 19. ledna 2020 – Město Brno je v oblasti nakládání s odpady jednou ze čtyř unikátních lokalit v České republice, provozuje totiž zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO). Znamená to, že Brňané a okolní obce svůj odpad neukládají na skládky, ale vyrábí se z něj teplo, kterým vytápí brněnské domácnosti a podniky. V roce 2019 brněnské ZEVO vyrobilo z 233 tisíc tun odpadu rekordních 2,4 milionů GJ tepla, z čehož přes 1 milion GJ putovalo zpět občanům ve formě tepelné energie. Dodaná elektřina dosáhla hodnot 52 tisíc MWh.

zarovka elektrina

„V Brně má energetické využití odpadu dlouhou tradici, neboť v roce 1905 byla zprovozněna první spalovna na území celého Rakouska Uherska, která již tehdy vyráběla elektrickou energii,“zmiňuje Filip Leder, předseda představenstva městské společnosti SAKO Brno. „Těší mne, že jsme v roce 2019 dokázali, i díky spolupráci sesesterskou společností Teplárny Brno, dodat do sítě rekordní množství ekologické energie, a zajistili tepelnou pohodu pro více než 26 tisíc domácností ve městě Brně,“ dodává Filip Leder.

Další prim má město Brno v počtu sběrných středisek odpadu, kterých je celkem třicet sedm. Dojezdová vzdálenost pro občany je tedy velmi příznivá, dobrou dostupnost uložení vytříděných odpadů dokazuje i množství odpadu, které občané na sběrná střediska odvezli. V roce 2019 to bylo téměř 20 tisíc tun. Na šesti sběrných střediscích je realizován projekt na předcházení vzniku odpadu, tzv. RE-USE.

„Jako první město v České republice již čtyři roky podporujeme předcházení vzniku odpadů sběrem a prodejem využitelných věcí, které by jinak byly vyhozeny“ říká Leder. „RE-USE projekt má velký význam v uvědomění si hodnoty starých a funkčních věcí a osvětu v oblasti konzumu a spotřeby,“ vysvětluje Leder. V roce 2019 se díky projektu získalo 219 tisíc Kč, které budou využity na výsadbu městské zeleně.

V roce 2019 se meziročně navýšil objem tříděného papíru, plastů a skla. „S velkým potěšením zaznamenáváme značný zájem občanů o třídění odpadů, ale i obecně o čistotu okolí a prostředí, ve kterém žijeme,“ chválí Leder. „Je pro nás prioritou, aby Brno bylo kvalitním a vyhledávaným městem pro život. Nakládání s odpady a čistota města je jedním ze stěžejních aspektů kvality života ve městě,“ uzavírá Filip Leder.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...