Jihomoravské inovační centrum pomáhá firmám z Brna překračovat lokální hranice

Brno, 21. listopadu 2011 - Jihomoravský kraj chce mít do roku 2020 každé desáté pracovní místo v hi-tech oborech. Brněnské Jihomoravské inovační centrum (JIC) je jedním z míst, kde se tuto ideu snaží přetvořit v realitu. Během osmi let centrum pomohlo více jak šedesáti začínajícím technologickým firmám prorazit nejen na český trh. Produkty firem z JIC dnes používá Evropská vesmírná agentura nebo pomáhají zachraňovat lidské životy při přírodních katastrofách.

JIC-0921250

„Jihomoravské inovační centrum vzniklo v rámci Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje v roce 2003 jako agentura pro podporu a rozvoj inovačního podnikání. V podstatě to obnáší práci se začínajícími firmami, lákání technologických investorů do Brna a podporu výzkumným týmům a organizacím,“ říká ředitel JIC Jiří Hudeček. Za osm let centrum „vychovalo“ přes šedesát firem, především z oboru informačních a komunikačních technologií, a podařilo se mu stát jednou z nejúspěšnějších organizací v České republice. I díky jemu je Brno považováno za technologické centrum v evropském kontextu.

Důležitou roli při tom hraje podpora čtyř brněnských univerzit, které jsou, vedle Jihomoravského kraje a města Brna, jeho zřizovatelem. Intenzivní propojení podnikatelského prostředí s akademickou sférou je jedním z cílů centra. Právě ze studentského prostředí vzešla řada inovativních firem, kterým JIC pomohl prosadit se na trhu. „Typicky za námi přijde někdo, kdo si teprve ujasňuje, v čem a jak chce podnikat nebo chce připomínkovat již svůj podnikatelský záměr. Díky akcím jako MIC Minutes, Imagine Cup a řadě dalších aktivit, které máme v rámci tzv. startup programu, se pak takový člověk může setkat s řediteli a zkušenými manažery firem, kteří mu poskytnou cenné rady,“ popisuje Hudeček. „Pro ty, kteří už mají ujasněný svůj projekt je určen program StarCube,“ dodává s tím, že další StarCube začíná v únoru 2012.

Právě podpoře začínajících firem, takzvaným startupům, věnuje JIC značné úsilí. „Inkubovaným firmám poskytujeme finance pro rozjezd podnikání, poradenství, kontakty, prostory, propagaci a pomoc při transferu technologií. Důležité je také strategické poradenství, kdy spolupracujeme se zkušenými podnikateli a experty, kteří firmám radí, jak na to,“ říká ředitel centra a zmiňuje například viceprezidenta Microsoftu Jana Mühlfeita nebo Sandru Kumorowski z Chicaga, která připravovala kampaně pro Apple či PepsiCo.

JIC_pruh

Některým firmám se díky této pomoci podařilo překročit lokální hranice a prosadit se i na mezinárodním trhu. Například firma G.L. Electronic sídlící v Innovation Parku INBIT v současnosti dodává své produkty Evropské vesmírné agentuře. Mapový systém společnosti GINA software byl využíván při záchraně lidských životů na Haiti a v Japonsku a na svém blogu o něm dokonce psal zakladatel Microsoftu Bill Gates (na obrázku nahoře uprostřed jeden ze zakladatelů GINA software Boris Procházka ukazuje mobilní zařízení, na kterém systém "jede"). A pokud vás na nějaké společenské akci osloví první český autonomní robot Advee, vězte, že i ten pochází z líhně Jihomoravského inovačního centra.

Lukáš Dolníček, foto: archiv JIC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...