Jan Kacer (TOP 09): Kvůli VIP vstupenkám pro politiky přicházejí brněnská divadla o miliony ročně

Brno, 8. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Brněnským divadlům a kulturním zařízením dotovaným z městského rozpočtu uniká kvůli bezplatnému poskytování volných VIP vstupenek magistrátním politikům a zastupitelům na vstupném ročně více než milion korun. V pondělí to uvedl zastupitel Jan Kacer (TOP 09).

 

sbirka

Vedení městských příspěvkových organizací takzvané VIP vstupenky komunálním politikům na kulturní, společenské, vzdělávací nebo sportovní akce bezplatně nabízejí. "Neuvěřitelné množství vstupenek je určeno pro všechny městské zastupitele, starosty městských částí, zaměstnance vrcholných orgánů státní správy, významné brněnské osobnosti, členy představenstev, dozorčích rad nebo zaměstnance městských společností s majoritním podílem brněnské radnice," prohlásil Kacer. Většina lidí, kterým vstupenky instituce nabídnou, je podle něj také přijme. Divadla tak přicházejí o velké peníze.

 

"Vezmeme-li v úvahu například divadelní premiéry, kdy na každou z nich bývá tímto způsobem uplatněno minimálně sto vstupenek pro dvě osoby zdarma, přijde jedna příspěvková organizace o příjem téměř 100 tisíc korun na jedno představení. Při průměrném počtu deseti premiér za divadelní sezonu se již rozhodně nejedná o zanedbatelné peníze," řekl Kacer. Zpoplatněním VIP vstupenek může podle něj vedení města snížit provozní výdaje či dotace daným subjektům, a tak ulevit městskému rozpočtu.

Brněnská TOP 09 proto s rozdáváním bezplatných VIP vstupenek na kulturní a sportovní akce v Brně nesouhlasí. "Vyzýváme Radu města Brna, aby uložila ředitelům všech organizací zřízených městem zrušit v rámci efektivního hospodaření s veřejnými prostředky benefity ve formě bezplatných vstupenek pro všechny zástupce samosprávy, státní správy a zástupce společností s majoritním podílem města Brna," řekl Kacer. Stejný postup očekává jeho strana od organizací, které získávají dotace z městského rozpočtu na svůj provoz.

Podle TOP 09 není spravedlivé, aby "normální lidé" za vstupenky platili a například zastupitelé je získávali zdarma z titulu své funkce. "Zastupitelé TOP 09 jsou připraveni za vstupenky zaplatit jejich běžnou tržní cenu," řekl Kacer.

TOP 09 naopak nemá problém se zachováním VIP vstupenek pro významné komerční sponzory divadel nebo sportovních klubů. "Ti si volné vstupenky svým sponzorským příspěvkem mnohonásobně předplatí," dodal Kacer.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...