Židenická radnice rozdělila v rozporu se zákonem veřejnou zakázku na výtahy

Brno, 27. června 2011 (MEDIAFAX) - Radnice v Brně-Židenicích zřejmě porušila zákaz o zadávání veřejných zakázek. V pondělí to řekl židenický zastupitel Jan Hlobil (TOP 09) s tím, že radní vypsali tři takzvaná podlimitní výběrová řízení místo jednoho celkového.

vytah-lano250

Opoziční zastupitel Hlobil proto v pondělí podá podnět k antimonopolnímu úřadu, aby postup radnice prošetřil. "Způsob, jakým koalice ODS, ČSSD a Zelená pro Židenice vzbuzuje vážná podezření, že jednala v rozporu se zákonem," řekl Hlobil.

Napadené výběrové řízení se týká dodavatele výtahů pro bytové domy v Kosmákově ulici. Radnice na ně podle Hlobila vypsala tři samostatné zakázky místo jedné společné. Tím radní porušili hned tři podmínky nedělitelnosti veřejné zakázky - rozdělit se totiž nesmí zakázka na stejnou věc, ve stejné lokalitě a v krátkém časovém odstupu od sebe. "Jestliže nastane kterákoliv z těchto podmínek, nelze zakázku dělit," řekl Hlobil. Problémem je, že zastupitelé se o zakázce dozvěděli až po jejím schválení - radní jim totiž neposkytli zápis ze svého jednání.

Podle židenické opozice není otázka dodavatele osmi výtahů za šest milionů korun jedinou veřejnou zakázkou radnice, která vzbuzuje pochyby. "V pondělí zároveň podávám Úřadu pro hospodářskou soutěž podnět k přezkoumání radniční zakázky na rekonstrukci tělocvičny v Gajdošově ulici," řekl Hlobil. Během výběrového řízení se totiž změnily kvalifikační podmínky - ovšem až v průběhu časového limitu pro podávání nabídek.

Radnici pětadvacetitisícových Židenic ovládá koalice ODS, ČSSD a Zelená pro Židenice. Místní část disponuje pěti uvolněnými radními - v přepočtu na počet obyvatel má tak v Brně nejvíce "profesionálních" politiků ve městě na jednoho občana.

Starosta Židenic Roman Vašina (ODS) nařčení opozice odmítl a označil je za pomluvu. "Zakázky na výtahy jsme vypisovali po sobě proto, že nám postupně přicházely na účet penize a mohli si proto dovolit domy postupně zdvižemi vybavit," řekl Vašina. Podobně odmítl i pochybení vedení radnice v případě zakázky na stavbu tělocvičny.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...