Ve čtvrtek začne na brněnském výstavišti národní výstava hospodářských zvířat

Brno, 20. června 2011 (MEDIAFAX) - Na brněnském výstavišti se v průběhu tohoto týdne uskuteční Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Jak sdělila marketingová manažerka výstavy Martina Kremlová, prezentovat se bude více než 400 vystavovatelů a chovatelů a rekordní počet hospodářských zvířat.

bvv-hospodarska_zvirata250

Největší tuzemská výstava hospodářských zvířat v letošním roce je právě národní výstava v Brně, přivezeno bude rekordních více než 700 zvířat – skotu, ovcí, koz, prasat a koní. Na programu jsou přehlídky zvířat z nejlepších českých chovů, důležitá setkání odborníků nad aktuálními tématy českých zemědělců, ale i zábavná vystoupení. Vystavovatelé budou prezentovat také řadu krmiv, veterinárních přípravků, reprodukční techniku, technologie pro chov hospodářských zvířat, nebudou chybět ani zemědělské stroje.

V pavilonu „V“ a na venkovních plochách brněnského výstavního areálu najdou návštěvníci expozice celkem 175 firem ze 12 zemí. Největší expozici výstavy připravuje akciová společnost Navos, která zabezpečuje prodej a servis zemědělské techniky.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční první den výstavy, tedy 23. června v pavilonu „F“, za přítomnosti zástupců ministerstva zemědělství ČR, Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, chovatelských svazů a zahraničních delegací. Na ceremoniálu, kterému předchází kočárový průvod, budou předány i zlaté medaile nejlepším exponátům výstavy.

Mimo expozic vystavovatelů jsou připraveny semináře strukturované do čtyř tematických pilířů. Zvýrazněna tentokrát bude problematika bioplynových transformací v bioplynových stanicích, o které vystavovatelé, potencionální investoři a odborná veřejnost projevují největší zájem.

První den výstavy patří chovatelům masného skotu. V rámci Národního šampionátu proběhne soutěžní přehlídka plemenných býků, po ní i přehlídka masného skotu podle jednotlivých plemen. Těch bude v Brně zastoupeno 16, návštěvníci tedy uvidí všechna plemena, která se chovají v ČR. Nejrozšířenější plemeno masného skotu u nás je Charolais, v plemenné knize Českého svazu chovatelů masného skotu je zapsaných asi 6000 krav, lze očekávat, že i počet jeho zástupců na výstavě bude dominovat. Nejmladší jsou v ČR plemena Shorthorn, Texas longhorn, Parthenaise a Aubrac, která byla oficiálně uznána teprve na podzim loňského roku.

Pátek 24. června organizátoři věnovali chovatelům dojného skotu a prasat. Vedle holštýnského skotu se v Brně představí i český strakatý skot. Sobota patří chovatelům ovcí a koz, mimo komentované přehlídky program zpestří i mezinárodní mistrovství ve stříhání ovcí a ukázky zpracování vlny. Neděle je vyhlášena jako Den chovatelů koní.

Brněnskou národní výstavu chtějí zemědělci využít také k propagaci českých zemědělských produktů. Gurmány potěší program „Česká kuchyně“, s ukázkami úpravy masa, osvědčených receptů, ochutnávek mléčných výrobků. Produkty českých farmářů zájemci naleznou i ve stáncích značky Klasa a na Zemědělském jarmarku.

Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky se na brněnském výstavišti uskuteční 23. - 26. června 2011. Zaujme celkovou plochu přes 19 tisíc metrů čtverečních.

Libor Popela, foto - zdroj: BVV, Michaela Kulíšková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...