Umění pro všechny slibuje nová publikace Brnboniéra

Brno, 7. července 2022 – Někdy nás ohromí, jindy pobaví, často mu ale nerozumíme. Jasno do něj vnese Brnboniéra – tak se jmenuje nová publikace vydaná TIC BRNO, která si klade za úkol představit umění na veřejně přístupných místech. Autorkou nové knihy je teoretička a kritička současného umění Silvie Šeborová.

brno brnboniera

„Umění ve veřejném prostoru na nás „útočí” v nestřežených chvílích. Obklopuje nás, ale časem se stává přirozenou součástí, kterou téměř nevnímáme. Cílem tohoto průvodce je představit jej atraktivní, vtipnou formou široké veřejnosti a zároveň nabídnout jiný pohled na význam těchto míst odborné veřejnosti. Publikace hledá jiné souvislosti (ať již umělecké či historické), příběhy, které vás městem provedou, a které vám vytvoří k těmto místům vztah,” říká o vydávané knize Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Publikace zahrnuje současné realizace i všechna historická období, kdy v Brně vznikala výtvarná díla – od gotiky, přes renesanci a baroko, 19. a 20. století až po současnost. Nesoustředí se jen na centrum města, čtenáře zavede i do různých brněnských čtvrtí, včetně vzdálenějších lokalit. Při výběru míst hrálo roli jediné kritérium a to dostupnost uměleckých realizací MHD. V jádru naší pozornosti se ocitají sochy, reliéfy, nástěnné malby a další díla, jež jsou přístupná ve veřejném prostoru. Okrajově jsou připomenuty realizace, které již neexistují, či díla, nacházející se v interiérech – vždy však veřejnosti zdarma přístupné (kostel, nádvoří univerzity, expozice bez vstupného).

Na celé knížce je nejoriginálnější klíč použitý k volbě kapitol, do nichž jsou díla členěna, jak prozrazuje Silvie Šeborová, autorka koncepce a textů knihy: „Jednotlivé části knihy jsou roztříděny podle toho, co vás baví, kým jste či kým byste třeba chtěli být. Jednotlivé “bonbony” tak zaujmou třeba majitele roztomilého psíka, nadšené přírodovědkyně, historiky, sportovkyně, hudebníky, pivaře, studentky, rodiče malých dětí nebo věčné rebely. Můžete mít duši objevitelů, romantiků, dobrodruhů či hrdinů. Doufám, že tento přístup nabourá ten tradiční chronologický, a nabídne nové čtení a nečekané propojení slavných děl s neznámými realizacemi.”

Grafickou a výtvarnou stránku knize vtiskla Klára Zápotocká a Studio Breisky. Vybírat z těch nejzajímavějších „bonbonů” v Brně můžete již nyní, knihu zakoupíte na e-shopu darkyzbrna.cz nebo v infocentrech TIC BRNO.

Zdroj a foto: TIC BRNO


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...