Úprava Makovského náměstí v Žabovřeskách finišuje

Brno, 24. května 2022 – Revitalizace Makovského náměstí vstoupila do závěrečné etapy plánu stavebních úprav. Na ploše náměstí se ve stínu stromů objevily nové lavičky a oddechové plotny, pokračuje osazování zeleně. Oznámil to Filip Leder 1. místostarosta městské části Brno-Žabovřesky.

makovskeho namesti bnro

„Prašné, betonové a v létě vyprahlé náměstí bude minulostí. Těším se, že už brzy bude Makovského náměstí patřit k místům, které se podařilo citlivým způsobem upravit v přívětivý městský relaxační prostor,“ říká místostarosta Leder.

Pokračující kultivace Makovského náměstí je realizací studie adaptačních opatření na změny klimatu, kterou Žabovřesky nechaly vypracovat ve spolupráci s Odborem životního prostředí Magistrátu města Brna. „Cílem této studie, kromě toho, že jsme chtěli více zeleně, bylo zejména to, aby se plocha náměstí opticky oddělila od silnice s jejím rušným provozem a zároveň, aby se náměstí více uzpůsobilo pro konání společensko-kulturních akcí,“ vysvětluje Filip Leder. Realizace projektu byla svěřena městské části Brno-Žabovřesky. Zastupitelstvo města Brna k ní přispělo 1,6 milionem Kč.

Realizační fáze projektu byla rozdělena do dvou na sebe navazujících etap. První obsahovala přípravu původních záhonů, odstranění části keřových porostů a položení nového chodníčku, který nahradil vyšlapanou stezku v trávníku. Následovala výroba odpočinkového mobiliáře a designových odpadkových košů. Právě nový mobiliář, včetně dřevěných ploten pod korunami stromů, je nyní nejvýraznější ochutnávkou na nový vzhled Makovského náměstí.

makovskeho namesti brno pohled

„Aktuální umístění laviček a oddychových ploten citlivě pracuje se stínem korun stromů, což je vítaný kontrast oproti původnímu umístění laviček na vyprahlé dlažbě. Nově bylo vysázeno 210 m² květinových záhonů s vysokými travinami, obnovili jsme trávníkové plochy a vysadili šest nových stromů - javory a jasany,“ dodává Filip Leder.

V zeleném pásu mezi náměstím a vozovkou je zabudováno devět paravánových laviček se zvýšeným zadním opěradlem, které vytváří transparentní předěl mezi komunikací a relaxační plochou náměstí. Kromě nich uživatelský komfort doplňují i standardní lavičky pohledově situované na skulpturu (plastiku) růže od Sylvy Lacinové-Jílkové. Možnost odpočinku nabízí i tři nově vybudovaná posedová plata – relaxační plochy obepínající kmeny stromů. Stávající lavičky z Makovského náměstí už slouží na jiných místech městské části.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...