Brno-střed odpustí navýšení plateb nájmů ve svých bytech o inflaci

Brno, 29. března 2022 – Rada městské části Brno-střed jednomyslně schválila odpuštění navýšení nájemného u všech bytů ve správě městské části Brno-střed o inflaci za loňský rok.

brno byt najem

Smluvní podmínky mezi nájemníkem bytu a městskou částí Brno-střed obsahují podmínku, takzvanou inflační doložku, která opravňuje pronajímatele v každém dalším následujícím kalendářním roce dohodnutou výši nájemného zvýšit o průměrnou meziroční míru inflace. Ta je vyjádřena přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen, oznámeným Českým statistickým úřadem za předchozí kalendářní rok.

„Aktuální situace, kdy výrazně rostou ceny energií a dalších nákladů na bydlení, nám rozhodně není lhostejná. V naší městské části bydlí v obecních bytech velké množství seniorů, na které tato doba dopadá velmi negativně. Stejně tak mají problémy i rodiče samoživitelé a rodiny s nižšími příjmy. Proto jim chceme pomoci a letos nebudeme navyšovat nájmy,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Odpuštění zvýšení nájmu o inflaci se dotkne celkem 2573 domácností. Nájemníci o odpuštění nemusí žádat, bude provedeno automaticky u všech nájemních smluv.

„Odpuštěním navýšení nájmu o inflaci ušetří jedna domácnost až 900 korun měsíčně. Celkově tímto rozhodnutím ušetří nájemci našich bytů celkem více než 8 milionů korun za rok,“ doplnil starosta. K pravidelnému navýšení nájemného o inflaci dochází zpravidla k 1. červenci daného roku, u starších typů nájemních smluv může být termín odlišný.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...