Brno se po více než 25 letech dočká nového územního plánu

Brno, 11. ledna 2022 – Proces tvorby nového územního plánu je pro města výrazně složitou disciplínou, snahy Brna o pořízení nového územního plánu v minulosti několikrát ztroskotaly. Nyní však má Brno za sebou již tři veřejná projednání a počet podání s připomínkami klesl o osm tisíc.

stavba domy inzenyr stavar

„Cesta k pořízení územního plánu je vymezena zákonem. Musíme absolvovat několik veřejných projednání a následné vypořádávání připomínek. Po představení návrhu územního plánu k nám doputovalo 8 200 jednotlivých podání s připomínkami. Ke každému podání bylo přistupováno pečlivě a se snahou domluvit se. Před druhým veřejným projednáním bylo 3 000 jednotlivých podání s připomínkami. Aktuálně za sebou máme tři veřejná projednání a počet podání klesl na 200. To ukazuje na to, že se nám během jednání daří naleznout shodu,“ uvádí radní pro oblast územního plánování a rozvoje města Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Nyní je před Brnem závěrečná fáze tvorby územního plánu, jeho přijetí musí být schváleno na jednání Zastupitelstva města Brna.

„Brno pořádáním veřejných projednání, debat s občany a městskými částmi naplnilo a šlo i výrazně nad rámec smyslu a účelu stavebního zákona. Současnému územnímu plánu původně končila platnost na konci letošního roku, což v případě nejasností ohledně nového stavebního zákona stále hrozí. Nyní na přelomu měsíce ledna a února proběhnou formální dohadovací řízení mezi zástupci Městských částí a Radou města Brna. Zároveň usilovně pracujeme na dokončení vypořádání posledních připomínek a námitek, které dorazili během měsíce prosince. Na základě výsledků dohadovacích řízení a vypořádání posledních připomínek chystáme komplexní materiál pro vydání nového územního plánu včetně vypořádání připomínek a námitek tak, abychom o něm hlasovali na jednání červnového zastupitelstva,“ upřesnil Chvátal.

Územní plán je klíčovým materiálem pro kontrolovaný rozvoj území, definuje, co se kde může stavět a za jakých podmínek. Brno má v současnosti jeden z nejstarších územních plánů v Česku, který dlouhodobě brzdí rozvoj druhého největšího města České republiky a přispívá k enormnímu růstu cen bytů a nemovitostí.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...