Brno dokončuje výstavbu 116 bytů za půl miliardy

Brno, 19. května 2020 - Letošní Vánoce oslaví skoro 120 domácností v novém bydlení. Jeden z největších developerských projektů města – bytové domy Vojtova – se po dvou letech blíží k dokončení. Kromě ploch pro bydlení určených mladým rodinám a seniorům tu vznikl prostor pro pobočku Knihovny Jiřího Mahena, kavárnu nebo veřejně přístupný park.

brno vojtova ulice

„Bydlení je jedním z nejpalčivějších problémů, které obyvatelé Brna řeší. Poptávka po vlastním bydlení je velká, i vinou zastaralého územního plánu se staví málo, a ceny nemovitostí tak letí vzhůru. Čím dál více lidí tak zůstává v nájemních bytech, což zase posouvá výši ceny nájemného. K tomu si připočtěme, že desetitisíce nájemníků představují studenti, kteří mohou být pro pronajímatele z hlediska ekonomiky výnosnější než například rodiny s dětmi nebo starší páry. A právě to je podle mě role města, aby těmto lidem – nebo alespoň části z nich – vytvářelo příznivější zázemí, než jim nabízí běžný trh,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Výstavba na Vojtově byla zahájena v červenci 2018. Vznikly tu dva bytové domy, každý z nich je tvořený skupinou čtyř čtyřpodlažních bloků s vnitřním atriem a společným přízemím a suterénem, kde se nacházejí parkovací místa, sklepy a technické zázemí domu.

„V novostavbách je k dispozici 116 bytů, z nichž 30 nabídne město mladým párům a rodinám za zvýhodněných podmínek jako startovací bydlení a zbylých 86 bude sloužit jako byty s pečovatelskou službou. Čtrnáct bytů je bezbariérových. Vedle toho to vznikly i prostory občanské vybavenosti. Bude tu sídlit Pečovatelská služba, kulturně vzdělávací středisko, pobočka Knihovny Jiřího Mahena, dále tu bude také kavárna a veřejné WC,“ doplnil náměstek primátorky pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Mezi oběma bytovými domy vzniká park přístupný veřejnosti, do něhož mohou lidé přijít nejen za odpočinkem v zeleni, ale také za aktivním vyžitím ve fit parku pro dospělé a pro děti nebo na víceúčelovém hřišti.

Celý projekt vyšel město na více než půl miliardy korun. „Dokončení stavby je v plánu na srpen, po prázdninách tedy proběhne kolaudace a na podzim nebo začátkem zimy už se sem mohou nastěhovat první obyvatelé,“ uzavřel Jiří Oliva.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...