Brno-střed vypsalo soutěž, jak zastavět 35 hektarů na Žlutém kopci

Brno, 19. září 2019 – Městská část Brno-střed 11. září vyhlásila urbanisticko-architektonickou užší jednofázovou projektovou soutěž na budoucí zástavbu Žlutého kopce na Starém Brně. Řešená lokalita o velikosti 35 hektarů je vymezena z východu ulicí Trýbovou a na západě zástavbou při ulici Vinařská. Jedná se o strmý svah dopravně poměrně složitě obsloužitelný a možná právě z toho důvodu doposud nezastavěný. Reliéf terénu je při ulici Úvoz přetvořen stupňovitými terasami, které vznikly odtěžením zeminy pro bývalou cihelnu, která zde stávala.

budova architekt

„Cílem urbanisticko-architektonické soutěže je prověřit možnosti využití území Žlutého kopce z hlediska rozvoje bydlení jako nedílné součásti městské struktury, prolnuté plochami veřejné zeleně, která propojí území Starého Brna a Masarykovy čtvrti,“ uvedl Ing. arch. Petr Bořecký, radní městské části Brno-střed pro výstavbu a územní plánování.

Zadávací podmínky byly zveřejněny na profilu zadavatele městské části Brno-střed. Přihlášení se k účasti v soutěži je možné do 30. září. První kolo je zcela otevřené, může se přihlásit kdokoliv, kdo splňuje podmínky zadání. Navíc budou přímo osloveni i tři dodavatelé, na kterých se shodla porota. Vybraní účastníci pak budou vyzvaní k podání soutěžních návrhů, které budou odevzdávat nejpozději do 30. ledna 2020.

„Soutěžní návrhy by měly prověřit a navrhnout koncepci uspořádání území s ohledem na nové požadavky v území, včetně odpovídajícího dopravního napojení a podmiňující investice. Dále očekáváme, že soutěžící navrhnou vhodné a účelné využití pozemků ve vlastnictví statutárního města Brna a reálnou prostupnost řešeného území,“ upřesnil Vojtěch Mencl, starosta městské části Brno-střed.
Městská část Brno-střed pořídila v roce 2000 územně plánovací podklad s názvem Regulační plán Žlutý kopec Brno. Od jeho zpracování však uplynulo téměř 20 let a požadavky na využití lokality, ale i podmínky v území se v čase změnily. Proto je nyní potřeba pořídit územní studii, která prověří nové požadavky a bude podkladem pro případnou změnu Územního plánu města Brna. Výsledky soutěže budou pro ni podkladem. Městská část Brno-střed tak pokračuje v pořádání architektonických soutěží jako nejlepší cesty ke stanovení optimálního uspořádání území.

Zdroj: MČ Brno-střed


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...