Teplárny Brno se definitivně zbavily rezervních 7 000 tun mazutu

Brno, 4. července 2017 - Těžký topný olej se pro Teplárny Brno stal definitivní minulostí. Sedm tisíc tun mazutu patřící státním hmotným rezervám, které byly kvůli zajištění diverzifikace palivové základny uloženy na provoze Brno-Sever, bylo v uplynulých dvou měsících přečerpáno a odvezeno pryč. O jejich dalším využití rozhodne Správa státních hmotných rezerv. Prázdné zásobníky teplárny vyčistí.

zasobnik mazutu teplarny brno

Primárním palivem brněnských tepláren je již po více než dvě desetiletí ekologický zemní plyn. Naposledy se těžkým topným olejem pouze v omezeném množství výjimečně přitápělo vzhledem k silným dlouhotrvajícím mrazům v roce 2011.„Do budoucna už však s využitím těžkých topných olejů ani nepočítáme,“ uvedl generální ředitel tepláren Brno Petr Fajmon.

Provoz Brno-Sever vloni prošel zásadní ekologizací. Byly zde instalovány dva špičkové horkovodní kotle, které vyrábějí teplo s účinností 96 % a splňují veškeré zpřísněné emisní limity. „Modernizace Brno-Severu je dalším krokem naší optimalizace velkých zdrojů, která spolu s výměnou zastaralých parovodů za horkovody přináší stále efektivnější a současně ekologičtější výrobu i distribuci tepla,“ doplnil generální ředitel.

Mazut byl na Brno-Severu původně uložen ve dvou obřích zásobnících uvnitř areálu. Nádrže z ocelových plechů o síle skoro 3 centimetry jsou umístěny v obrovské jímce, která by při porušení pláště bezpečně zachytila veškerý jejich obsah. Pro srovnání: Obsah jímky by zaplnil na 7 padesátimetrových bazénů z Lužánek. Z Brna odváželo mazut postupně celkem 134 plně naložených vagónových cisteren, každá o objemu 51 tun. Předtím, než bylo možné začít přečerpávat, mazut v nádržích bylo nutné speciálními rošty nahřát na teplotu asi 65 stupňů Celsia.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...