Brno zasáhl přívalový déšť, škody jdou do milionů korun

Brno, 2. srpna 2014 – Několikahodinový prudký déšť, jenž zasáhl Brno ve čtvrtek 31. července kolem poledne, způsobil dopravní problémy a zaplavil také sídla některých brněnských institucí. Následky přívalových dešťů likviduje mimo jiné Knihovna Jiřího Mahena, hvězdárna nebo Masarykova univerzita. Informují o tom oficiální stránky města.

dest

Do odstraňování následků přívalového deště se okamžitě zapojili příslušníci městské policie i Policie České republiky, hasičského záchranného sboru, pracovníci Dopravního podniku města Brna, společnosti Technické sítě Brno i pracovníci samotných institucí. „Velmi oceňuji maximální nasazení všech, kteří se do boje s neposlušným živlem pustili. Zvláště bych chtěl poděkovat všem složkám integrovaného záchranného systému a především hasičskému záchrannému sboru, díky jehož rychlému a profesionálnímu zásahu jsou škody výrazně nižší," uvedl primátor města Brna Roman Onderka, který některá postižená místa v pátek osobně kontroloval

V Knihovně Jiřího Mahena na Kobližné voda protékala skrze skleněnou pyramidu nad atriem a přilehlými okny do atria. Byly zasaženy monitory a tiskárny na obslužném pultě, dále nábytek, obvodové zdi atria, podlahy na obou ochozech i několik knih připravených k zapůjčení. Knihovna byla okamžitě z bezpečnostních důvodů uzavřena a byla pořízena fotodokumentace. Na likvidaci škod byl přivolán hasičský sbor, úklidová firma a všichni zaměstnanci intenzivně uklízeli.

Příval vody nezvládl ani drenážní systém Hvězdárny a planetária Brno. Díky zásahu pracovníků hvězdárny, příslušníků hasičského záchranného sboru a dobrovolných hasičů z Králova Pole jsou prvotní škody v budově minimální. Teprve v dalších dnech se bude zjišťovat, co udělala voda pod podlahou sálu – pokud dojde k jejímu popraskání, vyšplhá se výše škod na 1,5 milionu korun. Tekoucí voda také poškodila chodníky kolem budovy, které byly opraveny v rámci rekonstrukce hvězdárny. Zde budou opravy dosahovat asi 150 tisíc korun.

Vysoušení čeká také Janáčkovo divadlo na Roosveltově ulici. To bylo po zatečení do trafostanice přes noc odpojeno od sítě el. energie, Od 9 hodin následujícího dne bylo divadlo opět připojeno. Škoda je odhadována v řádu deseti tisíců. Provoz divadla nebyl vzhledem k divadelním prázdninám narušen.

Pracovníci technických sítí Brno odhadují škody po dešti na půl milionu korun. Podobou částku vydá na opravy poničených komunikací také Dopravní podnik města Brna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...