Teplárny Brno zahájily další etapu rekonstrukce parovodů na horkovody

Brno, 27. května 2014 - Další tisíce metrů zastaralých parovodů nahradí letos moderní horkovodní rozvody. Stejně jako v předchozích čtyřech letech, tak i letos si Teplárny Brno, a.s., naplánovaly přes letní odstávku rekonstrukci části své parovodní soustavy za modernější a úspornější. Cílem rozsáhlého projektu je snižování tepelných ztrát v distribuční soustavě a výměníkových stanicích.

teplarny brno rekonstrukce horkovodu

„Do počátku letošního roku jsme nahradili celkem 12,5 km zastaralých parních rozvodů za nové horkovodní potrubí. Pro rok 2014 je naplánována výstavba nových a rekonstrukce stávajících rozvodů, které souvisí s přechodem pára – horká voda, zhruba v délce 7 kilometrů,“ upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Před zahájením letošní etapy schází vyměnit ještě 45 kilometrů parních rozvodů s tím, že konec rekonstrukce celé soustavy v Brně je naplánován na rok 2020. Nutná rekonstrukce parovodů, z nichž mnohé jsou starší více než padesát let, přinese efektivnější distribuci tepla, úspory ve výdajích koncových zákazníků i ekonomičtější provoz Tepláren Brno, a.s. Dosud bylo celkem z páry na horkou vodu přepojeno již 212 odběrných míst, kterým rekonstrukce přinesla úspory spotřeby tepla ve výši až 20 %. V tomto roce čeká podobný výhled další odběrná místa.

Rekonstrukce rozvodů z páry na horkou vodu ve městě Brně patří k nejrozsáhlejším projektům a největším investicím v historii společnosti. Celá akce si vyžádá náklady zhruba ve výši 1,5 miliardy korun. „V tomto fiskálním roce budeme do rekonstrukce a výstavby parovodů investovat asi 255 milionů korun,“ doplnil Petr Fajmon.

Modernizace sítě byla pro následující měsíce letos naplánována pro ulici Ponávka, Malinovského náměstí a ulice Markéty Kuncové, Kulkova, Elišky Krásnohorské, Těžební. „Mrzí nás a omlouváme se dopředu, pokud pro obyvatele nebo návštěvníky některých lokalit budou stavební práce znamenat přechodně omezení například v dopravě či s parkováním nebo přinesou zvýšený hluk a prašnost. Snažili jsme takovým nepříjemnostem předejít a už při plánování prací podobné dopady omezit na minimum,“ ujistil Petr Fajmon.

Na letošní rok je také naplánováno vystrojení hlubinného kolektoru v oblasti ulice Cejl a Jugoslávská, který bude v budoucnu sloužit jako páteřní rozvod horké vody pro oblast Brno - Černá Pole. Jeho využití je naplánováno už na rok 2015. Teplárny Brno, a.s., chystají v letní odstávce také rekonstrukci stávajícího horkovodního potrubí v oblasti areálu SAKO s ukončením v DPmB Brno – Slatina.

Nejdůležitějšími stavbami pro letošní rok je rekonstrukce rozvodů na ulici Milady Horákové a výstavba horkovodního napáječe pro městské části Líšeň, Vinohrady a Juliánov.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...