Brněnská hvězdárna kandiduje na cenu Miese van der Rohe

Brno, 23. října 2012 - Počátkem října, prakticky ve stejné době, kdy získala ocenění Stavba roku České republiky 2012, byla zrekonstruovaná budova Hvězdárny a planetária Brno nominována do další prestižní architektonické soutěže. Ze stovek doručených prací vybere odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty – nejlepších 30 až 35 evropských staveb, které jsou následně představeny v katalogu a na putovní výstavě. Porota zároveň určí jednu stavbu, jíž bude udělena Cena Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

exploratorium-hvezdarna-a-planetarium-brno

„Po ocenění Stavba roku České republiky 2012 byla nominována brněnská hvězdárna také do jedné z nejvýznamnějších architektonických soutěží v celé Evropě na Cenu Miese van der Rohe. Troufám si říci, že tak významná stavba pro Brno osloví rovněž odbornou porotu v Barceloně, která může kromě celého díla ocenit také zdejší lokalitu a umístění hvězdárny do městského prostředí na Kraví hoře, kde má ty nejlepší předpoklady, aby naplnila svůj smysl, tedy přiblížit veřejnosti dění ve vesmíru,“ uvedl k nominaci primátor statutárního města Brna Roman Onderka.

Cílem mezinárodní přehlídky realizací Mies van der Rohe Award 2013  je najít a ocenit významné tvůrčí počiny na poli architektury, vyzdvihnout přínos evropských architektů k rozvoji profese a uplatnění nových konceptů a technologií. Cena má zároveň pomoci lepšímu porozumění současné architektuře a pochopení její role v rozvoji společnosti.

Hvězdárnu a planetárium Brno do soutěže nominoval architekt a šéfredaktor architektonického časopisu ERA 21 Osamu Okamura s následujícím odůvodněním: „Akropole nad městem dostala novou svěží dominantu. Bývalá astronomická observatoř, s počátky sahajícími do doby po 2. světové válce, prošla s pomocí Evropských fondů zásadní přestavbou. Vědecké pracoviště, jehož těžištěm je však především osvěta pro širokou veřejnost, se stalo atraktivní moderní institucí s bohatou návštěvností nejen školních výprav. Zcela nový prostor hi-tech exploratoria v podzemí vznikl úplným vybouráním původního stísněného středního traktu, maximální zpřístupnění objektu pro veřejnost včetně rozsáhlých pozorovacích střešních teras a „bezesparé“ řešení interiéru přesahují kvalitativní úroveň prosté „služby veřejnosti“. Stavba se stává skutečným oknem do vesmíru.“

Spolu s Hvězdárnou a planetáriem Brno byly za Českou republiku nominovány také realizace: konverze plynojemu na multifunkční sál (Ostrava), Tyršův most (Přerov), bytový dům Na Zatlance (Praha), revitalizace bastionu u Božích muk (Praha), kostel v Litomyšli, Golf Klub Čertovo Břemeno a bytové domy Na Vackově v Praze.

„Šance na úspěch v této přehlídce je minimální, konkurence je totiž obrovská. Velmi si však ceníme již samotné nominace nezávislým expertem specializujícím se na současnou architekturu.  Setkání města Brna s architektem Mies van der Rohe bylo již kdysi osudové, takže je pro nás velkou poctou, že se – byť přeneseně – zase opakuje,“ říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Investorem rekonstrukce Hvězdárny a planetária Brno bylo statutární město Brno, architektonický návrh vzešel z ateliéru Rudiš-Rudiš architekti, s.r.o. a dodavatelem stavby byla Skanska, a.s., divize Pozemní stavitelství, závod Brno.

Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...