MU přispěla ke vzniku prvního internetového kurzu slovenštiny pro Čechy

Brno, 23. srpna 2012 (MEDIAFAX) - Naučit se správně slovensky mohou zdarma Češi díky novému jazykovému kurzu na portálu Slovake.eu (www.slovake.eu). Na přípravě prvního internetového kurzu slovenštiny pro Čechy se podílelo Centrum jazykového vzdělávání Masarykovy univerzity v Brně, které zajistilo jeho překlad a úpravu.

slovenska-vlajka-palec-nahoru

Provozovatelem portálu s prvním funkčním vícejazyčným on-line kurzem slovenštiny je občanské sdružení Edukace@Internet. Českou verzi kurzu spustili provozovatelé v polovině srpna.

Autoři projektu v souvislosti se startem kurzů upozornili, že dvacet let po rozdělení Československa je situace v jazykové oblasti obou zemí diametrálně odlišná. Zatímco mladí Slováci čtou knihy v češtině, sledují české filmy a někteří v češtině i studují, mnoha mladým Čechům kontakt se slovenštinou úplně chybí. Podle odborníků tak hrozí, že se za dalších 20 let budou mladí Češi a Slováci muset společně domlouvat anglicky, protože Češi už Slovákům nebudou rozumět.

"Centrum jazykového vzdělávání Masarykovy univerzity se do projektu zapojilo mimo jiné i proto, že na naší univerzitě studuje velké množství Slováků, na fakultě informatiky jejich podíl dokonce činí téměř čtyřicet procent, a tak jsou to právě naši studenti a pedagogové, kteří přicházejí se slovenštinou denně do styku," řekl Marek Blahuš z Centra jazykového vzdělávání MU, který český překlad stránek koordinoval.

Přesto, že jsou si oba jazyky podobné, nelze se podle autorů spolehnout pouze na automatický překlad. "Namísto zvyku ‚stavanie májov’ totiž automatický překlad nabídne ‚mayská stavení‛, z označení ‚slovakisté a slavisté‛ máme rázem fotbalový klub ‚slávisté‛ a ani doslovný překlad ‚Jak se voláš?‛ určitě není správná čeština," naznačil Blahuš.

Stránky v současnosti nabízí minikurz s nejčastějšími výrazy pro návštěvníky Slovenska, dva obsáhlé kurzy úrovní A1 a A2 podle Evropského referenčního rámce, gramatiku a didaktické hry zaměřené na procvičování slovní zásoby. Nechybí slovníky a zajímavé texty o Slovensku a slovenštině. Zaregistrovaní uživatelé mohou navíc komunikovat s ostatními prostřednictvím soukromých zpráv nebo vícejazyčného fóra. Stránka je přístupná bezplatně v osmi jazykových verzích - česky, anglicky, v esperantu, německy, francouzsky, litevsky, polsky, slovensky, s otevřenou možností přidávání dalších jazyků.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...