Nemocnice Milosrdných bratří v Brně vymění starý babybox za nový

Brno, 23. července 2012 (MEDIAFAX) - Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se dočká výměny babyboxu. Druhá nejstarší schránka v republice zachránila za téměř sedm let existence již 11 dětí, starou vyměníme za novou během září, řekl v pondělí zakladatel projektu Ludvík Hess. "Nový babybox umístíme do nemocnice koncem září. Schránka je antikorová a zcela automatická s certifikátem zdravotnického prostředku v perfektní technické výbavě," uvedl Hess.

tehotna

Podle něj obnova souvisí se stavebními pracemi v nemocnici. "Kvůli úpravám se musí babybox přesunout o několik desítek metrů, a proto jsme rozhodli o výměně. Brno má druhou nejstarší schránku v republice. Funguje od listopadu 2005 a za tu dobu zachránila 11 dětí," řekl Hess s tím, že bedýnka je již hotová a leží skladem u výrobce Zdeňka Juřici v Náměsti nad Oslavou. Namontování však závisí na rekonstrukci kliniky.

"Nový babybox se neovládá mechanicky, ale elektronicky. Nemá kliku. Stačí pouze stisknout zelené podsvícené tlačítko a otevřou se dvoukřídlé dveře. Po odložení děťátka čidlo zajistí zavření dvířek. Aby nenastala kolize s rukama matky nebo dítěte, dvířka jsou chráněna fotobuňkami. Celý prostor je nejen vytápěný, ale také klimatizovaný a drží se v něm teplota 28 stupňů. Kamera uvnitř přenáší obraz na monitor do místnosti stálé služby i do mobilů zdravotnického personálu a také mně," řekl zakladatel projektu.

Jak dodal, moderní schránky jsou v republice zatím 4. "Pátou jsme namontovali v Krnově a slavnostně ji otevřeme 30. července. Šestá bude právě v Brně," doplnil Hess.

Za sedm let vzniklo po celé České republice 50 babyboxů, které zachránily už 75 dětí.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...