Zakladatel babyboxů Hess slavnostně otevřel v Brně schránku nové generace

Brno, 27. září 2012 (MEDIAFAX) - Zakladatel babyboxů Ludvík Hess ve čtvrtek otevřel v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně schránku nové generace, která nahradila po sedmi letech fungování tu starou. Brněnský babybox už zachránil 11 dětí.

novorozenec

Při slavnostním otevření poděkoval Hess všem sponzorům a představil důležité osobnosti, kvůli kterým schránka v Brně vznikla. "V listopadu v roce 2005 vznikla schránka díky Danielovi Rychnovskému a primářce Ludmile Brázdové, kteří mě o její zřízení požádali. Nelze opomenout ani Petra Bečičku, díky jehož finanční podpoře jsme v moravské metropoli umístili schránku nové generace, kterou vytvořil Zdeněk Juřica," sdělil Hess s tím, že stará schránka bude k vidění v hale brněnské společnosti 100MEGA Distribution Petra Bečičky.

Tomu za projekt na záchranu dětí poděkoval ředitel nemocnice Josef Drbal. "Hodnota lidského života je nevyčíslitelná. Věřím, že stejně jako existoval Schindlerův seznam, bude jednou seznam Hessův," řekl Drbal.

Během slavnostního otevření primářka neonatologie Brázdová názorně předvedla odložení živého dítěte do babyboxu. "Oproti dřívějšku je výhodou to, že systém okamžitě posílá upozornění na mobil všem zodpovědným," řekla Brázdová, která se všemi 11 odloženými dětmi v Brně udržuje kontakt. "Nové rodiny za námi chodí například v den, kdy dítě dostaly, nebo na Vánoce. Všechny děti se mají dobře a jsou, což může být jistým vzkazem pro všechny matky, které dítě odložily," doplnila primářka.

Nová schránka je zcela automatická s certifikátem zdravotnického prostředku v perfektní technické výbavě. "Neovládá se mechanicky, ale elektronicky. Nemá kliku. Stačí pouze stisknout zelené podsvícené tlačítko a otevřou se dvoukřídlé dveře. Po odložení děťátka čidlo zajistí zavření dvířek. Aby nenastala kolize s rukama matky nebo dítěte, dvířka jsou chráněna fotobuňkami. Celý prostor je nejen vytápěný, ale také klimatizovaný a drží se v něm teplota 28 stupňů. Kamera uvnitř přenáší obraz na monitor do místnosti stálé služby i do mobilů zdravotnického personálu a také mně," řekl zakladatel projektu.

Za sedm let existence vzniklo v České republice 51 babyboxů, které zachránily 77 dětí. V Brně jich bylo 11, z toho čtyři letos.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...