Obrazem: Divadelníci v Brně protestují proti rušení opery a škrtům v kultuře

Brno, 19. října 2011 (MEDIAFAX) - Píseň Pochod komediantů z Prodané nevěsty se stala ústředním motivem protestního průvodu divadelníků a umělců, kteří prošli ve středu odpoledne centrem Brna. Happeningem v ulicích umělci protestovali proti hrozbě zániku Janáčkovy opery a řediteli Národního divadla Danielu Dvořákovi. Divadelníci Dvořákovi vyčítají, že se za ně nepostavil poté, kdy magistrát pro příští rok ohlásil pětinové snížení dotací do brněnských divadel a kulturních institucí.

Protest-narodni-divadlo-brnoJPG

Kvůli úsporám a dokončením oprav Janáčkova divadla totiž brněnští radní uvažují i o dočasném sedmiměsíčním rozpuštění operního souboru, jednoho z nejkvalitnějších uměleckých těles svého druhu v Česku.

"Divadlo je něco, bez čeho se brněnská kultura nemůže obejít," řekl dirigent Janáčkovy opery Jaroslav Kyzlink. Umělci pak Dvořákovi vyčítají, že jim v napjaté situaci nepředjednal například hostování v jiných souborech nebo dočasná angažmá v cizině.

Brněnský režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík poznamenal, že direktivní rozhodnutí radnice o krácení příspěvku divadlům a celé kulturní scéně svědčí nejspíše o tom, že vedení magistrátu neví, jak má město spravovat. "Jde přece o náš společný život ve městě, o jeho kvalitu. Přece není možné z veřejného prostoru vytlačovat kulturu," řekl. "Takové rozhodnutí je hodno bolševika," dodal.

Zaměstnanci opery spolu s dalšími divadelníky proto hodinu po poledni vyrazili na protestní pochod. "Ohlásili jsme sto padesát účastníků, ale lidé se připojovali spontánně cestou," řekla Hana Procházková z odborové Unie profesionálních zpěváků.

Procesí proti rušení provozu Janáčkovy opery se vydalo od Mahenova divadla přes Kobližnou ulici, náměstí Svobody a Rašínovu ulici na Moravské náměstí. Umělci se zastavovali s kolemjdoucími, zpívali árie. Vedle kostela svatého Tomáše pak uspořádali happening.

Janackovo-divadlo-brno-demonstrace

Lidé v Brně mohou podpořit divadelníky v jejich snažení o zachování opery a neomezování magistrátních dotací do kultury i podepisováním petic, které zorganizovali členové Janáčkovy opery a soubor Divadla Husa na provázku. Archy až dosud lidé podepisovali například v Janáčkově divadle, v Domě pánů z Lipé nebo v obchodním centru Vaňkovka. K dispozici je také internetová verze protestu. K peticím se až dosud připojila podle zjištění agentury Mediafax necelá desítka tisíc lidí - nechybí ani signatura bývalého prezidenta Václava Havla.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) se tlaku divadelníků brání s tím, že statutární město Brno nehodlá provoz Janáčkova divadla trvale uzavřít. Reagoval tak na protesty umělců, že plánované zhruba sedmiměsíční dočasné rozpuštění souboru opery jejich špičkové těleso nenávratně poškodí.

I když podle všeho byla původně radnice o uzavření Janáčkova divadla a dočasném rozpuštění opery pevně rozhodnuta, pod tlakem umělců a veřejného mínění její vedení začíná zřejmě situaci přehodnocovat. Na středeční 15. hodinu ohlásil primátor Roman Onderka mimořádnou tiskovou konferenci, na které se radní k aktuálně napjaté situaci v brněnské kultuře vyjádří.

Na celou fotogalerii se můžete podívat zde.

Jiří Nováček, foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...