Městská Úrazová a státní Fakultní nemocnice spolu válčí o pacienty

Brno, 15. července 2011 (MEDIAFAX) - Městská Úrazová nemocnice v Brně se dostala kvůli ošetřování akutních a víkendových pacientů v jihomoravské metropoli do ostrého konfliktu se státní Fakultní nemocnicí u svaté Anny. Oba špitály proti sobě bojují prostřednictvím oficiálních otevřených dopisů.

 

Resuscitace

Lékaři z Úrazové nemocnice na Kolišti si v pondělí veřejně postěžovali, že Fakultní nemocnice u svaté Anny v noci a o víkendech odmítá pacienty, kteří potřebují akutní ošetření. "Od brány je vrátní odesílají s tím, že mají jít nejdříve na pohotovost, a teprve potom mohou přijít s doporučením k odbornému vyšetření," napsali lékaři městské úrazovky. Postup státní fakultní nemocnice zároveň označili za "protizákonný, bezprecedentní a neomluvitelný“.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Pekařské ulici se stejně jako Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích v červnu rozhodla v noci a o víkendech své areály pro pacienty z ulice uzavřít. Státní špitály to vysvětlily tím, že veřejnosti po pracovní době a ve svátcích slouží pohotovost. Tu v Brně zajišťuje Úrazová nemocnice. Podle lékařů Úrazové nemocnice je ale problém v tom, že pohotovost nemá se špitálem nic společného - slouží v ní smluvní lékaři, kteří nejsou zaměstnanci úrazovky. Nemocniční lékaři, sloužící na chirurgických odděleních, jsou pak údajně náporem pacientů přetěžováni.

Ředitel fakultní nemocnice Petr Koška ve čtvrtek kritiku odmítl. V oficiálním prohlášení uvedl, že tvrzení lékařů Úrazové nemocnice se nezakládá na pravdě. "V rámci nemocnice u svaté Anny byl zaveden takzvaný řízený objednávkový systém, zaručující transparentnost a dostupnost diagnostické a léčebné péče. Naopak v něm garantujeme vyšetření a ošetření všem příchozím pacientům podle závažnosti jejich zdravotního stavu," tlumočila agentuře Mediafax stanovisko ředitele mluvčí Nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

Lékaři z fakultní nemocnice se rovněž důrazně ohradili proti tvrzení kolegů z úrazovky, "že z vrátnice, jak je uvedeno v dopise, měl být pacient s akutním úrazem odeslán vrátným do jiného zdravotnického zařízení". "V žádném případě nemůže být traumatologická a chirurgická ambulance Úrazové nemocnice zahlcena chirurgickými a traumatologickými pacienty odeslanými z naší fakultní nemocnice k ošetření na pohotovost, jak tvrdí lékaři Úrazové nemocnice. Naše specializované ambulance, zaměřené na tato akutní postižení, pracují ve stoprocentním režimu, bez jakéhokoli omezení," řekl ředitel Koška. Počínající válku špitálů označil za neférovou a nekolegiální podpásovku.

Podle mluvčí Urbánkové nejsou vstupy do Fakultní nemocnice u svaté Anny uzavřeny. "Přístup ke zdravotní péči je lidem zajištěn po dobu čtyřiadvaceti hodin., každý den v týdnu. Příchozí pacienti jsou vždy, i v rámci pohotovostních služeb, vyšetřeni a ošetřeni na příslušných specializovaných ambulancích, ať již jsou jejich potíže akutní či neakutní," prohlásila Urbánková. Dodala, že vzhledem k údajně nepravdivým tvrzením lékařů z Úrazové nemocnice, žádá vedení Fakultní nemocnice od kolegů veřejnou omluvu.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...