Prevenci rakoviny prsu připomene výstava i happening

Brno, 12. října 2020 - Říjen je měsícem, který je na celém světě věnován prevenci rakoviny prsu. Prostřednictvím kampaně Brno narůžovo se k podpoře nemocných žen a k připomenutí prevence závažného onkologického onemocnění přidá i město Brno. Na lidi čeká putovní výstava, online koncerty i symbolické nasvícení fontány před Janáčkovým divadlem.

rakovina prsu mamograf

„Naším cílem je zejména upozornit ženy, aby věnovaly pozornost riziku rakoviny prsu, podpořit je, aby nezanedbávaly prevenci a aby se případnou diagnózu dozvěděly včas. Kromě nebezpečí nemoci ale chceme, aby lidé měli před očima – v rámci putovní výstavy, letáků rozdávaných v ulicích nebo symbolicky růžově svítící fontány – možnosti léčby. Aby neměli strach, protože medicína se každý den posouvá kupředu a léčba nádorových onemocnění je dnes už na velmi vysoké úrovni,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Osvětová kampaň pořádaná městem Brnem odstartuje v polovině října putovní výstavou, která přiblíží problematiku onemocnění rakovinou prsu. Až do půlky listopadu bude k vidění postupně na piazzettě před Janáčkovým divadlem, v Alfa pasáži, v knihovně Jiřího Mahena na Kobližné, v prostorách Magistrátu města Brna na Husově 12, v obchodním centru Avion Shopping Park a v Masarykově onkologickém ústavu na Žlutém kopci. Na každém místě stráví přibližně 4 dny.

Vrcholem kampaně bude nasvícení fontány před Janáčkovým divadlem na růžovou barvu spolu s doprovodným kulturním programem. Rozsvícení bude s ohledem na platná vládní opatření přenášené on-line. Záznam z akce včetně přidružených aktivit bude o den později na stránky umístěn i ke zpětnému zhlédnutí. „Lidé se mohou těšit například na vystoupení Pavly Vitázkové, Aleše Slaniny nebo Naty Hrychové. Zajímavý a informačně nabitý bude určitě i rozhovor s primářkou Katarínou Petrákovou z kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu. Tato instituce je odborným garantem kampaně,“ dodal Petr Hladík.

„Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním, které se vyskytuje u žen. Každoročně je v České republice diagnostikováno přes 7 000 nových případů onemocnění, což je více než 130 pacientek na 100 000 českých žen,“ upozornil ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda s tím, že je proto důležité myslet na prevenci. Kampaní chtějí připomenout, že v roce 2002 byl v České republice oficiálně zahájen bezplatný program mamografického screeningu, v jehož rámci má každá žena od 45 let věku jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření prsou. „U nás v Masarykově onkologickém ústavu provedeme ročně zhruba 20 tisíc screeningových a 6000 diagnostických mamografických vyšetření, což je největší počet v Česku,“ doplnil Marek Svoboda.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...