Dopřejte si osvěžení v bazénu přes celé léto

Brno, 6. června 2013 - Léto se nezadržitelně blíží a s ním i doba dovolených. Ovšem málokomu se poštěstí strávit celou letní sezónu na pláži či ve vlnách azurového moře. Osvěžení v letních měsících si však můžete dopřát i pár metrů od vašeho obývacího pokoje – v zahradním bazénu. Pokud žádný nemáte, ale přemýšlíte o jeho pořízení, přinášíme několik tipů, jak postupovat při výběru.

bazeny01

Kvalitní zapuštěný zahradní bazén rozhodně není nedostupným zbožím určeným jen vyvoleným. A na rozdíl od nejlevnějších skořepinových či dokonce nafukovacích za několik tisíc korun vydrží při správné údržbě desítky let. „Cena kvalitních železobetonových zapuštěných bazénů se pohybuje v rozmezí 200 až 300-350 tisíc korun v závislosti na vybavenosti bazénu a na spoluúčasti objednatele při vlastní realizaci," říká Martina Pavlíčková ze společnosti Kubíček AMIS s tím, že v současným trendem je výstavba bazénů pravidelného tvaru, nejčastěji obdélníkového.
„Ideální je, když poměr délky a šířky bazénu je jedna ku dvěma. Co se týká velikosti bazénu, není tendence postavit bazén velký přes celou zahradu, ale spíš postavit bazén standardního rozměru, například 6×3 nebo 7×3,5 metrů a maximálně ho vybavit," dodává Pavlíčková.

Tvar bazénu? Téměř neomezený

Tvar či velikost bazénu samozřejmě záleží jen na fantazii každého z nás, systém ztraceného bednění umožňuje vytvořit výslednou podobu dle libosti zadavatele. Oblíbeným typem je například „ledvinka", která dokáže dát zahradě novou tvář. Atypické tvary bazénů mohou být řešením například při nedostatku místa či nestandardním tvaru pozemku. Bazény obdélníkového tvaru volíme v případě, že budeme chtít bazén využívat zejména jako plavecký. Co se týče hloubky bazénu, jako minimum doporučují odborníci jeden metr, ideální hloubka pro plavání dospělých je 1,2 metru.

bazeny02

Relaxujte od jara do podzimu

Kromě samotného bazénu je možné pořídit si i některé doplňky, díky kterým vás koupání ani za několik měsíců neomrzí. Jedním z nejoblíbenějších je tzv. blower, tedy protiproud, díky kterému můžete i v několikametrovém bazénu uplavat stejnou trasu, jako při hodinovém pobytu na standardní závodní „padesátce".

Dalším praktickým doplňkem je zastřešení s UV ochranou, které umožní bazén používat i ve dnech, kdy počasí zrovna nepřeje. Zastřešení také plní důležitou zabezpečovací funkci – představuje nejvyšší možnou ochranu vůči případnému pádu dítěte do vody, stejně jako zabraňuje spadu nečistot do bazénu. Pokud je navíc doplněno o ohřev vody (například solární), je možné si prodloužit sezónu až o tři měsíce, aniž by se to projevilo na zvýšených nákladech. Alternativou k pevnému zastřešení může být letní termoizolační plachta, která přes noc brání ochlazení vody, či automatická lamelová roleta, která bazén zakryje během několika okamžiků.

O vodu je nutné pravidelně pečovat

Pro to, abyste si mohli užívat pohodové koupání ve vysněném bazénu, je nutné také o vodu pravidelně pečovat. „Údržba bazénu se dělí na mechanickou a chemickou údržbu. K mechanické patří zejména vysávání bazénu, tuto práci je ale možno nahradit například automatickými vysavači. Mezi nejmodernější způsob dezinfekce vody dnes patří elektrolýza slaného roztoku," dodává Martina Pavlíčková s tím, že nutná je i pravidelná kontrola pH vody. Optimální hodnoty jsou mezi 7,0 – 7,4 pH.

bazeny03
Čistotu vody ovlivňuje nejen mechanické a chemické čištění, ale i výběr filtrace. V koupací sezóně je nutné denně profiltrovat vodu jak ráno, tak večer. Mezi nejméně poruchové patří filtrace s bezpotrubním systémem.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli bazén a jeho vybavení, nezbývá než si přát, aby se letošní bláznivé, deštivé a chladné počasí konečně umoudřilo. Snad nám meteorologové v následujících dnech už konečně slíbí opravdové léto se vším, co k němu patří!

Kryštof Turek

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...