„Mendelka“ uvaří univerzitní pivo - dvanáctku Mendelbier

Brno, 24. září 2020 – Začátek nového akademického roku brněnským studentům ozvláštní nové univerzitní pivo. Dvanáctku Mendelbier uvařil pivovar Moravia ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, jejíž Ústav technologie potravin vychovává sládky pro české a moravské pivovary. Speciál bude k dostání hned v několika brněnských restauracích. Podle zájmu se bude vařit opakovaně.

mendelbier

Zajímavostí nového speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU Tomáš Gregor, který recepturu dozoroval.

Pivo v Moravii uvařil jeho žák Jan Grmela, který původně studoval Provozně ekonomickou fakultu MENDELU, aby jej následně pohltilo pivovarnictví. Následně zakládal pivovar Lucky Bastard a nyní je vrchním sládkem skupiny Czech Craft Beers, kam patří i Moravia. „Chuťový profil nového piva zformovaly kromě atypického sladu osvědčené české chmely Premiant a Žatecký červeňák," doplnil Grmela.

Mendelova univerzita v Brně vychovává sládky už několik let. Má také svůj zkušební pivovar, který ale svou kapacitou neumožňuje dodávky do brněnských restaurací. V loňském roce škola uspěla s výročním Ležákem 1919 na soutěži Pivex, kde získala 3. místo v kategorii minipivovarů. Speciál určený ke sto letům školy tehdy uvařila s pivovarem Richard, který vlastní jiný absolvent MENDELU. Cílem nové spolupráce s Moravií je pokrýt případný dlouhodobější zájem konzumentů o univerzitní pivo. MendelBier už se čepuje v univerzitním Klubu Green, od pátku pak i v Yacht clubu na kolejích VUT. Lahvové pivo se prodává v Moravii a bude i ve vybraných pivotékách.

Zdroj a foto: MENDELU


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...