Centrem Brna projížděla StopAIDS šalina

Brno, 2. prosince – Nechat se anonymně a zdarma otestovat na HIV a dozvědět se podrobnosti o tomto viru mohli návštěvníci speciální šaliny, kterou k nedělnímu Světovému dni AIDS vypravila organizace Společně proti AIDS ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna. Vůz vyjel ve čtrnáct hodin ze zastávky Komenského náměstí a až do večera jezdil centrem Brna.

stopaids

„Často se setkáváme s tím, že lidé považují AIDS za nemoc narkomanů a homosexuálů. Z praxe ale vím, že onemocnění se často vyskytuje mimo tradičně pojímané rizikové skupiny. Proto chceme testování přesunout z laboratoře přímo do šaliny, a nabídnout jej tak lidem, kteří by o něm normálně neuvažovali," přiblížil svůj záměr koordinátor akce Miroslav Zajdák.

Poté, co ozvučená šalina ve 14 hodin vyjela z Komenského náměstí, začli pořadatelé amplionem lákat první návštěvníky. Zaměřili se především na studenty ve věku 15-25 let, ovšem testování zdarma provedli jakémukoli zájemci. Cílem akce ale není jen nabídnout samotné testování, ale také zvýšit informovanost lidí o chorobě. Proto organizátoři přichystali bohatý doprovodný program.

Návštěvníkům byli k dispozici dobrovolníci z organizace Společně proti AIDS, kteří rozdávali informační brožury a zodpovídali všechny dotazy. Organizátoři připravili také výstavu fotografií slavných osobností, které na AIDS zemřely. Zároveň návštěvníci měli možnost přispět do dlouhodobé sbírky zakoupením červené stužky, která je celosvětovým symbolem boje proti této chorobě.

Organizace Společně proti AIDS vznikla na konci roku 2005. Jejím cílem je šířit osvětu o této nemoci a zároveň zdarma nabízet testování. Ačkoli otestovat jednoho člověka stojí víc jak dvě stě korun a organizace žije jen ze sponzorských příspěvků, podařilo se jí za dobu své existence provést již více než čtyři stovky bezplatných testování a odhalit více než deset nakažených lidí.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...