Kdo stihne v Brně během Noci kostelů obejít 20 chrámů, získá certifikát poutníka

Brno, 1. června 2012 (MEDIAFAX) - Církev připravila pro návštěvníky páteční Noci kostelů v Brně dokonalý elektronický servis a speciální brožury. V nich lidé najdou veškeré informace, které se otevřených chrámů týkají. "Ve speciální brožuře si zájemci mohou předem vybrat z několika stovek programů a naplánovat si, ve kterých kostelech prožijí svoji noc," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

kostelPetrov250_thumb

Brožura je k dispozici v jednotlivých kostelech a na brněnských informačních centrech, k dostání bude v kostelech i během samotného programu Noci kostelů. Také letos je podle biskupské mluvčí součástí brožury poutnický pas. "Každý kostel má v brožuře, kromě programu a kontaktních informací, vyhrazen také prostor pro otisk pamětního razítka a návštěvníci, kterým se podaří nasbírat alespoň dvacet razítek, získají v katedrále svatého Petra a Pavla certifikát poutníka," upozornila Jandlová.

Pro razítka si ale mohou návštěvníci chodit do většiny kostelů i během roku, a to vždy po nedělních bohoslužbách. Jejich čas je v brožuře vyznačen u kontaktních informací o jednotlivých kostelech.

Kromě programů v 37 kostelech v Brně najdou lidé v brožuře také mapu města, ve které jsou zapojené kostely označeny. "Publikace je k dispozici veřejnosti také na webu v elektronické podobě, zájemci si tedy mohou veškerá data stáhnout," poznamenala mluvčí.

Návštěvníci Noci kostelů si mohou prostřednictvím stránek www.nockostelu.cz dopředu zjistit nejen polohu svatostánků, které chtějí navštívit, ale také polohu dalších nejbližších chrámů v okolí. Pomůže jim k tomu propojení s aplikací Google Maps pomocí GPS souřadnic.

Kompletní mapa s vyznačenými kostely v České republice je pak k dispozici na stránkách www.nockostelu.cz pod odkazem Mapa, stejně tak je tomu na stránkách jednotlivých diecézí či krajů. Také na stránkách jednotlivých kostelů najdou návštěvníci, kromě programu a informací o kostele, také mapu s vyznačením polohy kostela a seznam deseti nejbližších kostelů.

Brněnská diecéze nabídne veřejnosti v pátek k nočním prohlídkám 148 kostelů, chrámů a svatyní. Ve většině jihomoravských svatostánků připravili duchovní doprovodný program.

Jen v samotném Brně se otevře veřejnosti 37 kostelů. Podle ředitele Pastoračního střediska brněnské diecéze Romana Kubína mezi nimi budou i unikátní prostory, které nemá veřejnost v průběhu roku šanci vidět. "Mezi mimořádně zpřístupněné kostely patří třeba románská kaple Nanebevzetí Panny Marie na Veveří nedaleko Brněnské přehrady a po desetiletí uzavřený františkánský kostel svatého Josefa, který nyní patří řeckokatolické církvi a čeká na rekonstrukci," řekl Kubín.

Zvony kostelů na jižní Moravě se společně rozezní v pátek pár minut před 18. hodinou. Na náměstí Svobody v Brně krátce předtím začne ožívat zbořený kostel svatého Mikuláše, který na náměstí stával od začátku 13. do konce 19. století. "Tesaři v jeho půdorysu vystavějí vizualizaci části presbytáře, které doprovodí křesťanská sgrafita," řekl Kubín.

Pořadatelé očekávají velkou návštěvnost kostelních věží, které veřejnosti umožní nevšední výhled na noční Brno. "Tuto příležitost nabídne lidem nejen věž petrovské katedrály, ale hlavně kostel svatého Jakuba, jehož šestadevadesát metrů vysoká věž dominuje celému městskému panoramatu," upozornil ředitel pastoračního centra.

Noc kostelů se v Česku uskutečnila poprvé v roce 2009. "Po rakouském vzoru církev nabídla veřejnosti možnost navštívit kostely a modlitebny a poznat nejen jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovorů nebo osobních setkání," řekla Jandlová. Vstup do všech kostelů je podle ní zdarma.

Zájem veřejnosti rok od roku roste. Loni přišlo do 939 otevřených kostelů v Česku 352 tisíc lidí. Noc kostelů je podle Jandlové ekumenický projekt, sdružuje kostely a modlitebny devíti křesťanských církví v Brně. Své chrámy otevřou v pátek v noci církve římskokatolická, řeckokatolická a bratrská, Českobratrská církev evangelická, Církev československá husitská, pravoslavní, Bratrská jednota baptistů, Apoštolská církev a starokatolická církev.

Živo bude v pátek v noci také v kostelích mimo Brno. Lidé budou moci například mimořádně vidět a také si zahrát na jedny z nejstarších funkčních varhan na Moravě, které jsou v klášteře ve Znojmě-Louce, uvidí vzácné fresky v kostele svatého Kříže v Nebovidech na Vyškovsku a mohou se podívat do světově unikátní krypty ve Vranově u Brna, ve které je pohřbeno padesát příslušníků panovnického rodu Liechtensteinů.

Z ptačí perspektivy uvidí lidé své okolí také z věží kostela svatého Prokopa v Letovicích na Blanensku a kostela Nanebevzetí Panny Marie v Pozořicích na Brněnsku, ze kterých navíc zazní slavnostní fanfáry. Z věže kostela svaté Anny v Pasohlávkách na Břeclavsku se pak návštěvníkům otevře výhled na Pálavu a celé Novomlýnské nádrže. Vynikající vyhlídku umožní podle organizátorů i kostely v Brně-Židenicích, Veverské Bítýšce, Šlapanicích, Bořeticích na Břeclavsku, Šitbořicích, Znojmě-Louce, Lanžhotě, Třešti, Kobylí, Protivanově, ale i Třebíči na Vysočině, která patří do brněnské diecéze.

Vůbec první noc otevřených kostelů se uskutečnila v roce 2005 ve Vídni, a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 noc kostelů překročila hranice a zapojily se do ní svatostánky v Brně a Plzni. V roce 2010 pak církev otevřela kostely a modlitebny v celém Česku. Minulý rok se atraktivní podívaná rozšířila i na Slovensko, kde kněží v trnavské arcidiecézi otevřeli více než 90 kostelů.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF