Soud ponechal podmínečný trest jeřábníkovi, který při práci usmrtil kolegu

Brno, 27. července 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský odvolací soud ve středu ponechal v platnosti osmnáctiměsíční trest podmínečně odložený na tři roky jeřábníkovi Danielu Šidákovi, odsouzeném Městským soudem v Brně za trestný čin usmrcení z nedbalosti.

Kladivko

Šidák loni v říjnu v královopolské slévárně při nepovoleném posouvání druhého neobsazeného jeřábu přimáčkl svého kolegu. Ten na následky svých poranění zakrátko zemřel.

Bezprostředně po neštěstí naměřili policisté Šidákovi v krvi 0,17 promile alkoholu. Městský soud v Brně pak potrestal jeřábníka s dvacetiletou praxí osmnáctiměsíčním vězením podmínečně odloženým na tři roky.

Proti trestu se odvolala státní zástupkyně, zdál se jí nepřiměřeně nízký. "Smrt kolegy se nedá vrátit," řekla státní zástupkyně. Polemizovala navíc s obhajobou, která zakázaný manévr jeřábníka vysvětlovala snahou pomoci kolegům. "Nešlo o žádné mimořádné vybočení z pracovních povinností odsouzeného. Sám přiznal, že nepovolené odsouvání jeřábů bylo ve slévárně běžnou a tolerovanou praxí," řekla státní zástupkyně.

Soudkyně Hana Kleinová však odvolání žalobkyně zamítla a ponechala Šidákovi původní trest. "Je mi líto, že zemřel kamarád," reagoval Šidák, který ve slévárně i nadále pracuje ve své původní profesi jeřábníka.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...