Na Petrově bude k vidění kopie pohřebního roucha Ježíše Krista

Brno, 4. května 2011 (MEDIAFAX) - Unikátní výstavu o Turínském plátnu, údajně zachycujím podobu tváře Ježíše Krista, budou moci vidět od pátku lidé v Brně. Ve středu to sdělila mluvčí biskupství Martina Jandlová s tím, že vernisáž za přítomnosti biskupa Vojtěcha Cikrleho se uskuteční již ve čtvrtek odpoledne.

turinske_platno250

Výstava představí veřejnosti fotokopii nejslavnějšího zobrazení Kristovy podoby. "Lidé budou mít mimořádnou příležitost vidět pohřební rubáš, jehož vznik zůstává v mnoha ohledech dodnes otevřenou otázkou," řekla Jandlová. Dodala, že expozice instalovaná v kryptě brněnské katedrály na Petrově bude obohacena několika originálními malbami, objevenými v brněnské diecézi.

"Velmi zajímavý je obraz s námětem, ale i s textem Abgarovy legendy," upozornila Jandlová. Sugestivní barokní veraikon s tváří trpícího Krista podle ní doplňují grafické listy a příklady takzvaných pravých obrazů od počátků tohoto ikonografického typu. Překvapením – nejen pro znalce – má pak být iluzivní veraikon Gabriela von Maxe s Kristovou tváří a těžko popsatelným dojmem otevírajících se očí. V současnosti nezvěstný obraz z roku 1874, zastoupený na výstavě dokonalou litografií, von Maxe ve své době proslavil po celé Evropě.

Součástí brněnské výstavy budou také přehledně uspořádaná historická data, základní informace a výklady o vzniku a dějinných osudech Turínského plátna. K dispozici jsou i výsledky některých odborných analýz a komentáře významných osobností a odborníků. "Nechybí ani příklady různých vyobrazení Krista v dějinách umění a videoprezentace, která ukazuje stálé proměny tvůrčích interpretací tohoto věčného tématu," řekl autor koncepce výstavy a jejího libreta, ředitel Diecézního muzea Karel Rechlík.

Výstava v kryptě katedrály potrvá do 19. června. Lidé si mohou přijít prohlídnout slavné artefakty denně od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek pak do 16.15. "Během trvání výstavy plánuje Diecézní muzeum několik komentovaných prohlídek a přednášek na téma Turínského plátna," dodala Jandlová

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Prosinec 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..