Novinky brněnských vinoték - prosinec 2012

Brno, 3. prosince 2012 – V prosinci nám svědčí snad všechny druhy vín. Na začátku popíjíme ta mladá, z nového ročníku. V prvních mrazivých dnech přijdou k chuti vína silnější, sladší, dezertní. O vánocích pak vychutnáváme vína uleželá a slavnostnější, no a k silvestrovským oslavám neodmyslitelně patří bubliny. Prosinec je měsícem vína.

NBV 2012-12

Synonymem mladých a voňavých vín je naše místní odrůda Muškát moravský. Pěknou ukázkou ze Znojemska je Mladý Muškát 2012 kabinet z Vinice Hnánice (Hnanice, viniční trať U Chlupa). Víno je ze sta procent z odrůdy Muškát moravský a jako suché dává vyniknout i příjemným kyselinkám. Ze stejného vinařství i vinice pochází i další víno s dominancí ve vůni – Mladý Irsai 2012 pozdní sběr. To je již polosuché a je z odrůdy Irsai Oliver.

Komplexnějším vínem mezi bílými novinkami je suchý Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr zVinařství Krist. Hrozny edice Kristovy poklady pocházejí z vyhlášené trati Šidleny nad obcí Milotice. Červenou novinkou je pak Rulandské modré 2011 pozdní sběr edice Collection Reservoár z vinařství Michal Janás. Víno ze slovácké Blatničky (trať Novosady) vyniká typickou vůní i chutí malin a černého rybízu.

Pro sváteční zimní čas se více než kdy jindy hodí vína s vyšším zbytkovým cukrem. K sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům vynikne Pálava 2011 pozdní sběr z Vinařství U Kapličky (obec Zaječí, trať Kalvárie). Tramín je další odrůdou, které sluší sladší provedení. Polosladký Tramín červený 2011 výběr z bobulí vznikl opět v Blatničce u pana Janáse. Klasickým sladkým vínem s aroma sušených jablek, medu a jablečného moštu je Tokajské samorodné sladké 2003 (Slovensko, Malá Tŕňa, trať Makovisko) z vinařství J&J Ostrožovič.

Baphomet sekt methode classique brut od Jakuba Šamšuly (Čejkovice, trať Díl u Včelína) je připravený druhotným kvašením v lahvi s dvanáctiměsíčním ležením na jemných kalech. Použita byla výhradně odrůda Chardonnay (blanc de blanc). Poslouží jako welcome drink a skvěle doprovodí ústřice.

Mlady muskat 2012 pozdni sber - Vinice Hnanice Mlady Irsai 2012 kabinet - Vinice Hnanice Ryzlink rynsky 2011 pozdni sber - Vinarstvi Krist2 Rulandske modre 2011 pozdni sber - Vinarstvi Michal Janas Palava 2011 pozdni sber - Vinarstvi UKaplicky Tramn erven 2011 vbr z bobul - Vinarstvi Michal Janas2 TOKAJ SAMORODE SLADKE Baphomet sekt brut - Jakub Samsula
120 Kč
SON)
120 Kč
(SON)
249 Kč
(CRU, ROZ, UZP)
189 Kč
(ALL, VSV)
329 Kč
(SON, VUK)
249 Kč/0,5 l
(ALL, VSV)
251 Kč/0,375 l
(MBV)
300 Kč
(PEC, SVO)

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Prosincový přehled vinoték

ALL Vinotéka Alla SVO Vinotéka Svoboda
CRU Crustum ROZ Rozverný hrozen
MBV Moravská banka vín UZP U žíznivého papouška
PEC Petit Cru VSV Vinný sklípek Vinárium
SON Vinotéka Sonneck VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...