Pálavské vinobraní v Mikulově nabídne pestrý program i vystupení řady interpretů

Mikulov, 6. září 2012 - Pálavské vinobraní, které se uskuteční ve dnech 7. – 9. zíří v Mikulově, kromě prestižní vinařské soutěže a degustací nabídne nejpopulárnější kapely a interprety několika generací, reprezentativní účast folklorních souborů a hudeb, ojedinělé multimediální představení s živými koňmi a bohatý rodinný program, včetně historického průvodu a několika soutěží.

palavske-vinobrani

Mikulov věnuje akci velkorysý prostor – vinobraní probíhá na historickém náměstí, v Kapucínské ulici, na Zámku a zámecké zahradě, na Kozím hrádku, Svatém kopečku a přírodním amfiteátru. Opět se koná historický průvod, kterému letos kraluje šarmantní Chantal Poullain, samozřejmostí jsou stánky s vínem, čerstvým kvalitním burčákem a nejrůznějšími kulinářskými specialitami.

Celé město ožije vinařským městečkem a historickou tržnicí, pro děti se pořádají dílny s tématikou řemesel i soutěže, například ve střelbě kuší a házení podkovou, vystoupí skupiny historického šermu i divadelní soubory s pohádkami. Tradičně se akce účastní řada známých osobností – letos můžete živě vidět Čechomor, Chinaski, No name, Ready Kirken, Davida Kollera, Katarínu Knechtovou nebo nestárnoucí a oblíbené hvězdy Lenku Filipovou, Láďu Kerndla a Petru Janů, vynikající bude nepochybně i koncert Spirituál kvintetu.

Páteční večer 7. 9. 2012 budou zahrady barokního zámku v Mikulově patřit projektu společnosti Acaballado - Osedlaná vína. Toto reprezentativní místo se stane unikátním jevištěm představení, které zapojí všechny smysly diváků do velkolepé podívané, v níž hlavní roli hrají dynamická krása koní a chuť vín. V průběhu večera, který moderuje populární herec Zdeněk Junák, diváci ochutnají několik vynikajících vzorků a uvidí ukázku drezury, dozví se něco z historie chovu, shlédnou praporovou show, multimediální projekci přímo na starých zdech zámku.

Velký zájem mezi soutěžícími, odborníky i veřejností očekává veřejná ochutnávka nejlepších vín prestižní Národní soutěže vín mikulovské podoblasti, která probíhá po celou dobu vinobraní v hlavním sále zámku v Mikulově. Popularitu si získal i netradiční doprovodný program - Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně a soutěž pro děti Malý sommelier. Po celý víkend návštěvníky čekají také prohlídky a řízené degustace v několika místních vinařstvích.

Organizátoři počítají s velkou návštěvností a pamatují na pohodlí hostů. Návštěvníci tak mohou například využít bezplatné autobusové dopravy, která propojí všechny místa dění nebo využít dopravy vlakem. Mikulovský expres dopravuje bez starosti o řidičský průkaz a lze zakoupit i zvýhodněnou permanentku se zpáteční jízdenkou na vlak za 420 Kč. V sobotu 8. 9. bude Z Brna vypraven speciální vlak na Pálavské vinobraní v 9:40 hod. z Hlavního nádraží v Brně, zpáteční spoj z Mikulova je pak možné využít v 18:45 hod. a o půlnoci. Samostatné jízdné jedním směrem bude stát 100 Kč.

Pro ty, kteří se rozhodnou dopravit na Pálavské vinobraní automobilem, budou připravena tři záchytná parkoviště. Plocha se stovkou parkovacích míst v areálu bývalých kasáren v Dukelské ulici, další parkoviště bude k dispozici v ulici K Vápence (hotel Maroli) a nově bude zpřístupněn prostor na ulici Brněnské.

Letošní ročník má i dílčí charitativní cíl – tradiční společná vycházka na Svatý kopeček letos podpoří záměr záchrany kapliček a upozorní na to, že kulturní a historické krásy Mikulova potřebují podporu a ochranu.

(red)


Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Martin 2012-09-07 14:16
kdo nechce na vinobraní do Mikulova, může vybírat tady http://burcak.cz/2012/09/03/vinobrani-2012-a-burcaky-2012-vikend-7-9-zari-2012/ jsou tam menší akce na jižní Moravě
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...