Novinky brněnských vinoték - květen 2012
Brno, 11. května 2012 - Zarytí zastánci suchých vín jistě kroutí zamítavě hlavami, ale co naplat, moravské chutě se čím dál tím víc orientují na vína s nějakým tím cukrem navíc. Nejčastějším dotazem, který slýcháváme na nejrůznějších vinných akcích a který jistě přidává vrásky nejednomu z „old school" vinařů, bývá „A nemáte něco sladšího?". Zákazník poptává, výrobci reagují. A tak se stále častěji objevují nová polosuchá a polosladká vína. Obrovskou výhodou vín s vyšším zbytkovým cukrem je jejich všestrannější použití v gastronomii. Nehledě na to, že mnoha bílým odrůdám sladkost prostě sluší.
Tokajský výber 5 putňový 2004J&J Ostrožovič Král mezi slovenskými tokajskými víny. Zařazeno do kolekce Národný salón vín SR 2010 a 2011. Barva temně jantarová, ve vůni med a paleta květinových tónů. V chuti nádherně medové až karamelové, po ochutnání plná ústa sušeného ovoce, zejména rozinek. Hodí se zejména k pečené huse, jablečnému závinu a slaným sýrům. Dlouhá doba zrání a velký potenciál další archivace. Alkohol 12,88 %, zbytkový cukr 120 g/l, kyseliny 10,2 g/l. Tokaj je geograficky uzavřená vinorodá oblast na severu ohraničená Zemplínskými vrchy a na jihu soutokem řek Tisa a Bodrog. Větší část se tak rozprostírá na území Maďarska (cca 5 000 ha), na Slovensku je zákonem ustanovených 907 ha. Tokaj je tak nejmenší slovenskou vinohradnickou oblastí. Unikátní přírodní prostředí kamenitých úbočí staré sopky prohřívané teplým větrem z maďarské pusty umožňuje tvorbu ušlechtilé plísně Botrytis Cinerea, základu tokajských výběrů. Výběry se vyrábějí zalitím rozmělněných cibéb vinným moštem či vínem a následným kvašením. Množství cibéb je odměřováno putnami o objemu 28 litrů. Počet použitých puten na sud dělí tokajská vína na 3 až 6 putnová.
Legaris Verdejo 2011 DO RuedaLegaris Víno odrůdy Verdejo je světle nazlátlé barvy, s hedvábnými odlesky. Vůně je výrazná, fascinující, broskvová, s květinami, v chuti jsou citrusy s tropickým ovocem a mineralitou. Příjemná pikantní hořčinka v závěru. Obsah alkoholu 13 %, teplota podávání 8 – 10 °C. Víno se dobře hodí k mořským plodům, pokrmům s rýže, rybám a těstovinám. Tramín červený 2010 výběr z hroznůŠlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice Bílé polosuché víno z řady Ch. C. André. Optimálně dozrálé hrozny z dvanáctileté vinice s cíleně redukovaným výnosem 41 hl/ha daly základ elegantnímu vínu s příjemným kořenitým aroma. Chuť je podpořená zbytkovým cukrem. Hodí se jako digestiv, k palačinkám nebo k jablku v županu. Rulandské šedé 2011 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 25,7 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Promlouvá světle slámovou barvou se zlatými odlesky, vůní sušeného zahradního ovoce a lučních kvítků. Chuť je laskavá a nasládlá, vybízí k dalšímu napití a připomene nám meruňkový kompot a jablečné křížaly. Podává se ke gratinovaným červeným masům. Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2012. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrVinné sklepy Lechovice Bílé polosladké víno se záblesky zelenkavé barvy, kde ve vůni nalézáme typickou "lipovinku". Při vyšších teplotách ovocné až meruňkové aroma. Chuť je díky krásné kyselince a příjemnému zbytkovému cukru šťavnatá, dlouhá, přinášející nádherný požitek. Doporučeno k paštikám, studeným předkrmům a sýrům. Sämling 2011 spätleseWeingut Salzl Seewinkelhof Ojedinělá odrůda Sämling 88 neboli Scheurebe z rakouského Burgenlandu. Ideální víno pro teplé dny. Zlatožlutá barva, velmi ovocné ve vůni, gumoví medvídci, broskev, meruňka nebo heřmánek. V chuti pak černý rybíz, ananas, mango, červené jablíčko či fíky. Elegantní víno, vhodné k dezertům i k čínské kuchyni. Alkohol 11,3 %, zbytkový cukr 56,9 g/l, kyseliny 6,1 g/l. Zweigeltrebe rosé 2011Vinné sklepy Lechovice Růžové sladké víno z modrých hroznů odrůdy Zweigeltrebe je ideální pro horké letní dny. Jeho krásné svěží ovocné aroma jahod a malin a lososová barva je podtržena lehkou ovocnou chutí. Vhodné k sýrům, zeleninovým salátům a těstovinám. Zweigeltrebe 2007 pozdní sběrŠlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice Suché červené víno z řady Floriánek s tmavě granátovou barvou. Ve vůni ovocně-kořenité, plné chuti, s dlouhou dochutí. Víno se doporučuje k masitým pokrmům, k sýrům a k těstovinám. Valdepalacios 2009 DOCa RiojaBodegas Leza Garcia Víno z odrůd Tempranillo a Garnacha Tinta, s obsahem alkoholu 13,5 %, zrálo 4 měsíce v sudu. Barva je rudá, sytá, víno je nefiltrované. Vůně je výrazná, s nádechem červeného ovoce. Chuť připomíná jahodový džem s tmavými třešněmi. Mohutné tělo s hřejivým ovocitým středně dlouhým dozvukem, s taniny se sušenými švestkami v chuti. |
Sylvánské zelené 2011 pozdní sběrVinařství Gotberg Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 1,6 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Harmonické víno tradiční, méně rozšířené moravské odrůdy, s krásně sytou žlutou barvou se zelenými odlesky, vůní zeleného čaje s lehkými hruškovými tóny a plnou minerální chutí. Chardonnay 2011 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Výrazné víno jemně kořenité, extraktivní, plné a harmonické, s elegantní kyselinkou a širokým spektrem květinových a citrusových vůní. Doporučeno k masitým pokrmům s výraznější úpravou, k jemným sýrům a k plodům moře. Doba zrání do 2016, teplota servírování 9 – 11 °C. Bronzová medaile Vino Bojnice SK. Chardonnay 2011 pozdní sběrRéva Rakvice Mohutné polosladké víno s výraznou vůní zralého banánu a dalšího exotického ovoce. Chuť přebírá všechny prvky buketu do velmi dlouhé medové dochuti. Výborně se hodí k jídlům z bílého masa na smetanových omáčkách, k paštikám a k plodům moře. Oceněno diplomem Valtické vinné trhy 2012 a stříbrnou medailí Vinařské Litoměřice 2012. Rulandské šedé 2011 výběr z hroznůRodinné vinařství Grmolec Bílé polosladké víno oceněné diplomem Valtických vinných trhů 2012. Plné, kořenité, s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem, s 12,5 % alkoholu, 32,9 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Doba zrání do 2016, doporučená teplota konzumace 8 – 10 °C, vhodné k těžší úpravě drůbeže nebo rybím specialitám. Bernkasteler Badstube Riesling 2009 spätlese feinherbWeingüter Wegeler Prvotřídní moselský ryzlink s aroma a chutí zralých zlatých jablek, broskve a šťavnaté limetky. V chuti pak navíc náznak skořice, který přidává zajímavý podtext během pití vína. Sladkost a kyselost jsou vzájemně sladěny a to dává vínu stabilní rámec pro příští léta (archivace 10 - 12 let). Ideální s mořskými plody, luštěninami, saláty, nebo s kozím sýrem. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 24,2 g/l, kyseliny 8,5 g/l. Rulandské modré rosé 2011LIVI Dubňany Růžové suché víno s barvou cibulové slupky a vůní přezrálých jahod a ostružiny. V chuti jahody podpořené pikantní kyselinkou. Doporučeno k ovocným dezertům. Alkoholu 11,5 %, zbytkový cukr 0,5 g/l, kyseliny 6,0 g/l. Doporučená archivace do roku 2013. Frankovka klaret 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Polosladké víno s barvou odstínu pleti nevinné dívky. 11,5 % alkoholu, 24,6 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Vůně připomínající lesní jahody se smetanovou dochutí doprovází květnato-jahodová chuť se smetanovo-sladkým ocáskem. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Teplota podávání 10 – 12 °C. Zlatá medaile Vinum juvenale 2011, Stříbrná medaile Le Mondial du Rosé 2012, Bronzová medaile Vínne trhy Pezinok 2012. Zweigeltrebe 2009 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené suché víno granátové barvy s fialovými odlesky, s vůní ostružin a borůvek a chutí opět ostružin, višní a černého rybízu. Obsah alkoholu je 11,5 %, obsah zbytkového cukru 2,4 g/l a kyselin 4,8 g/l. Sklizeň proběhla 28. října 2010, mošt dosáhl cukernatosti 21,5 °NM. Cabernet Moravia 2011 pozdní sběrRéva Rakvice Víno s výrazně cabernetovými tóny snoubícími se s pikantní vůní lesního ovoce. Chuť hutná, hladká, s tóny ostružin, makovic a čerstvě pražené kávy. Hodí se ke zvěřině, k steakům, k tmavým masům s hutnou úpravou, k sýrům holandského typu. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více na Novinky brněnských vinoték
Květnový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | PEC | Petit Cru |
CRU | Crustum | SVO | Vinotéka Svoboda |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | TRA | Transvin |
KAM | Vinotéky Kamenný džbán |
U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KOL | Vinotéka Koláčkova | VFR | Vinotéka František Rezek |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MIS | Vinotéka Mistr | VPB | Víno pro Brno |
MOR | Moravská vinotéka | VSL | Vinotéka Vinné sklepy Lechovice |
OBE | Oberland | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
OCF | Vinotéka OC Futurum | WVE | Wine Veritas |
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Komentáře
Je škoda, že považujee LIVI Dubňany, Révu Rakvice a jiná pochybná vinařství za kvalitní. Ale aspoň nějaká rubrika se věnuje vínům v Brně, držte se.