Novinky brněnských vinoték - duben 2012

Brno, 3. dubna 2012 - Jarní tóny ovládly nabídku brněnských vinoték. Vedle svěžích bílých vín ročníku 2011, která se právě dostávají do správné kondice, zaujmou růžová vína ze všech koutů vinařské Moravy. Vyladěný poměr zbytkového cukru a kyselin nabízí lehká růžová Frankovka z Kobylí od Marcela Lanžhotského; víno pro dubnové slunné odpoledne. Naopak korpulentnější a sladší víno pro jarní večery Ella Claret, bílé z červených hroznů, představuje rodinné vinařství pana Grmolce. Někde uprostřed pak leží Frankovka rosé z Vinných sklepů Lechovice. Velice zajímavou variantou růžové rulandy je sekt z vinařství Proqin.

vivat-vinum

Za pozornost stojí určitě první moravské víno odrůdy Sémillon, která ve světě dává asi nejznámější botrytická vína ze Sauternes. Také varianty Chardonnay, Sauvignonu a dalších bílých odrůd poskytují pestrou škálu vůní, chutí a stylů. Mezi červenými víny se sešly hned tři legendy moravského vinařství: temný Dorfender od pana Grmolce, perfektní Zweigeltrebe z Krásné hory a kultovní André ze šlechtitelky ve Velkých Pavlovicích.

semillon-2010-sonberkSémillon 2010

Sonberk
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Sonberk
320 Kč (MBV, ROZ, U3K, VGA, VTV)

První Sémillon na českém trhu, původem francouzská bratrská dvojice s odrůdou Sauvignon. Sémillon je základem proslulých francouzských sladkých vín Sauternes. Víno edice Velký Sonberk je svěží ovocné vůně, v chuti osvěžující a šťavnaté s jemnými dřevitými tóny. Hrozny byly sklízeny v kategorii pozdní sběr.

Přidat komentář

 

nuviana-blanco-2011-nuvianaNuviana Blanco 2011

Nuviana
Španělsko, Valle del Cinca
139 Kč (BAS)

Víno je vyrobeno z odrůdy Chardonnay. Barva světle žlutá se zlatavými odlesky. Intenzivní aroma připomínající maracuju a broskev. Příjemná a vyvážená chuť tropického ovoce. Víno je tělnaté, s delším dozvukem v ústech, v závěru je víno jemné a intenzivní. Obsah alkoholu je 13,5 %.

Přidat komentář

sauvignon-blanc-2011-krasna-horaSauvignon Blanc 2011

Krásná hora
Morava, Slovácká podoblast
180 Kč (PSK)

Více vrstevnatý Sauvignon s velkým spektrem aromat přecházejících od zelené broskve k tónům hluchavky. Suchý s křupavou kyselinkou a převahou vinohradnické broskve končící jemnou stopou mandlových tónů.

Přidat komentář

sauvignon-2010-sonberkSauvignon 2010

Sonberk
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Sonberk
320 Kč (MBV, ROZ, U3K, VGA, VTV)

Zakvášeno vlastními vyšlechtěnými kvasinkami. Víno barvy světle zlaté se zelenkavými odlesky, vůně elegantní, ale výrazná, připomínající plody angreštů, bílého rybízu a květy bezu. Má šťavnaté patro s jemným nádechem kopřiv nebo spíše hluchavky, s ovocnou kyselinou připomínající bílou broskev v chuti. V dochuti se projevuje medovost, připomínající šťávu z květů bezu. Víno řady Velký Sonberk je vhodné pro vyšší gastronomii, snoubení s plody moře, předkrmy, chřestem, krémovými polévkami. Vhodné k archivaci 5 - 7 let.

Přidat komentář

muller-thurgau-2011-kabinet-vinarstvi-u-kaplickyMüller Thurgau 2011 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné pole
219 Kč (OCF, VUK)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 2,9 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin. Barva je zelenožlutá, vůně květnatá, připomínající rozkvetlou louku a čerstvě utržený hrozen. Chuť je muškátovo-citrusová. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Víno je oblíbené k dennímu stolování. Stříbrná medaile Vitis Aurea Modra 2012, Stříbrná medaile, Vienále Topoĺčianky 2012.

Přidat komentář

frankovka-rose-2011-moravske-zemske-vino-vinarstvi-marcel-lanzhotskyFrankovka rosé 2011 MZV

Vinařství Marcel Lanžhotský
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí
169 Kč (U3K)

Růžové suché víno s 6,8 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Jedná se o lehounké, svěží víno světle narůžovělé barvy. Na vůni zaujme krásnou čistou vůní drobného zahradního ovoce. Svěží kyselinka, překvapivá plnost a ovocný chuťový charakter ho přímo předurčuje k pití za slunných jarních dnů.

Přidat komentář

ella-claret-2011-vyber-z-hroznu-grmolecElla Claret 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Polosladký známkový klaret s 11,5 % alkoholu, 34,3 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Bílé víno z červených hroznů odrůdy Rulandské modré, s krásnou ovocnou vůní, hebkou a lahodnou chutí připomínající čerstvé jahody se smetanou. Doba zrání do 2014, doporučená teplota při podávání 7 – 9 °C. Doporučujeme ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám.

Přidat komentář

zweigeltrebe-reserva-2010-krasna-horaZweigeltrebe reserva 2010

Krásná hora
Morava, Slovácká podoblast
160 Kč (PSK)

Víno barvy českého granátu s vůní višní a čokolády plynule přecházející do ušlechtilého tabáku. Harmonická ovocitost červených a černých plodů v čokoládě je podpořena substanciálním tříslem. Ocenění: Stříbrná medaile Grand Prix Vinex 2012.

Přidat komentář

andre-2009-pozdni-sber-slechtitelska-stanice-vinarska-velke-pavloviceAndré 2009 pozdní sběr

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady
249 Kč (MBV, VPB)

Suché červená víno exkluzivní řady Ch. C. André. Odrůda byla vyšlechtěna přímo v šlechtitelské stanici jako kříženec Frankovky a Svatovavřineckého. Výborné klimatické a půdní podmínky předurčené na pěstování modrých odrůd, mladý vinohrad a cíleně redukovaná sklizeň dali základ vzniku vysoce barevnému konstruktivnímu vínu s vůní lesního ovoce, se strukturovanou taninovou chutí. Hodí se ke grilovaným nebo pečeným červeným masům.

Přidat komentář

rosa-maria-pinot-noir-sekt-proqinRosa Maria Pinot Noir Sekt

PROQIN
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty
420 Kč (U3K, VGA)

Skutečné klasické šumivé víno kvašené v láhvi. Přírodně suché (Brut Nature) ze 100 % odrůdy Pinot noir. Lehce lososově růžový tón barvy. Jemná ovocnitá vůně s tóny čerstvě trhaných jahod a třešní. Svěží, ovocně plná a odrůdově charakteristická chuť s překvapivou plností v kombinaci s dostatečnou kyselinkou. Je vynikající jako aperitiv, výborné osvěžení v průběhu celého dne i noci. Výborné je v kombinaci s grilovanými nebo uzenými rybami a s lehkými ovocnými dezerty.

Přidat komentář

chardonnay-2011-pozdni-sber-vinne-sklepy-lechoviceyChardonnay 2011 pozdní sběr

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Borotice, Nad Kolářovým sklepem
200 Kč (VSL)

Bílé sladké Chardonnay nadchne již při prvním přivonění. Jeho neobyčejné aroma, připomínající směs tropického ovoce, okamžitě vybízí k dalšímu ochutnání. S nádherně plnou nasládlou chutí limetky nebo grepu, při stále jemné, nerušící, víno osvěžující kyselince. Dochuť je dlouhá, příjemná, lehce minerální.

Přidat komentář

sauvignon-2011-vyber-z-hroznu-livi-dubnanySauvignon 2011 výběr z hroznů

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
199 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 17,6 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin.

Barva je světle zlatá, vůně akátového květu, angreštového kompotu. Chuť kopíruje vůni, dominuje angreštový kompot s medovým tónem. Doporučeno ke grilované drůbeži, dezertům, kozím sýrům. Doporučená archivace do 2017.

Přidat komentář

rulandske-sede-2010-slechtitelska-stanice-vinarska-velke-pavloviceRulandské šedé 2010

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady
124 Kč (MBV, VPB)

Bílé polosuché jakostní odrůdové víno z řady Floriánek. Vůně je plná s tóny přezrálého ovoce, převážně rozinek. Chuť je lahodná, příjemně zakončená zbytkem cukru. Hodí se k ovocným a zeleninovým salátům s ořechy.

Přidat komentář

aurelius-2011-vyber-z-hroznu-livi-dubnanyAurelius 2011 výběr z hroznů

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
199 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 17,0 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Barva je zlatá, ve vůni jsou patrny bylinky, lipový květ. Chuť je svěží, medová, s tóny lučních květů, šalvěje. Vhodnou kombinací s jídlem jsou pečené a dušené ryby. Doporučená archivace do 2017.

Přidat komentář

frankovka-rose-2011-vinne-sklepy-lechoviceFrankovka Rosé 2011

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Borotice, Nad Kolářovým sklepem
111 Kč (VSL)

Polosladké jakostní odrůdové víno světle růžové barvy, příjemně jemné zakulacené, se svěží kyselinkou. V chuti se objevují tóny bobulového ovoce. Hodí se například k těstovinám, zelným salátům, tvarohovým moučníkům.

Přidat komentář

nuviana-tinto-2010-nuvianaNuviana Tinto 2010

Nuviana
Španělsko, Valle del Cinca
139 Kč (BAS)

Víno je kupáží dvou odrůd - Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Obsah alkoholu je 13,5 %. Intenzivní třešňová barva s granátovými odlesky. Ve vůni jsou patrny zralé hrozny. Chuť lahodná, s vyzrálými ovocitými tóny s dubovým dřevem. V dozvuku dlouho přetrvávající chuť s příjemným závěrem. Víno zrálo 6 měsíců v dubovém sudu.

Přidat komentář

dornfelder-2011-pozdni-sber-grmolecDornfelder 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Červené suché víno s 12,0 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 4,7 g/l kyselin. Plné, mohutné víno s rozmanitou vůní tmavého peckovitého ovoce. Doporučujeme zejména k jehněčí pečeni, bifteku a krůtímu masu. Doba zrání do roku 2015, doporučená teplota podávání 14 – 16 °C. Víno bylo oceněno Zlatým pohárem Víno & Destiláty 2012 a zlatou medailí Vino Bojnice SK.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Dubnový přehled vinoték

BAS Bassta PSK Prodejna speciality Kounicova
JOB Vinotéka Vlastimil Job ROZ Rozverný hrozen
KAM Vinotéky Kamenný džbán TRA Transvin
KOL Vinotéka Koláčkova U3K Vinotéka U Tří knížat
MBV Moravská banka vín VGA Vinná Galerie
MIS Vinotéka Mistr VPB Víno pro Brno
MOR Moravská vinotéka VSL Vinotéka Vinné sklepy Lechovice
OCF Vinotéka OC Futurum VTV Vinotéka Top Vineum
PEC Petit Cru VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky

 





Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...