Novinky brněnských vinoték - leden 2012
Brno, 11. ledna 2012 - Vinařsky poklidný leden přináší na trh celou řadu zajímavých a pozoruhodných vín. Škála je tradičně široká, od panenského Sylvánu z loňské sklizně, přes řadu zralejších vín našich špičkových vinařů, až po vlajková vína tuzemských i zahraničních firem. Ochutnali jste již nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy, bílou Frankovku či sladké Zweigeltrebe?
Zweigletrebe Süß 2009Weingut Salzl Seewinkelhof Tmavě červená barva s fialovými odstíny. Ve vůni ovocný koš, borůvky, ostružiny, višně i čokoláda. Květinové tóny na patře, husté, skoro jako sirup. V chuti vařené ovoce, mandle, med, jahody i třešně. Neobvyklé sladké červené víno, vhodné k brusinkovým omáčkám, k palačinkám, nebo jako dezertní víno. 11,5 % alkoholu, 49,9 g/l cukru, 4,2 g/l kyselin.
Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Víno s barvou lněného plátna a odlesky bílého zlata. Vůně je hlubší, minerální až zemitá, přecházející v tóny žlutého ovoce. V chuti se snoubí ovocná složka s křemičitým projevem, který ústí v herbální dochuť. K vínu doporučujeme tučné předkrmy, tvarohové sýry a jemné úpravy vepřového masa. Obsah kyselin 7,0 g/l, zbytkový cukr 4,8 g/l. Rulandské bílé 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Víno s barvou žlutého melounu, postupně přecházejících do slámových odlesků. Ve vůni převažuje přezrálé žluté zahradní ovoce v kombinaci s rozkvetlými lučními kvítky a dotekem vanilky v závěru. Chuť je široká, dobře strukturovaná, šťavnatá, nabízející tóny čerstvé chlebové kůrky, v závěru s hravou harmonií zbytkového cukru (13,4 g/l ) a kyselin (8,5 g/l). K vínu doporučujeme bílé omáčky, husté zeleninové vývary a uzené sýry. Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběrSonberk Ryzlink rýnský 2008 z řady Velký Sonberk je první v historii České republiky, který získal v Londýně Regional Trophy World Wine Awards za nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy. Prošel výběr 11 957 vzorků z celého světa a v boji o nejlepší Ryzlink vůbec se stal druhým nejlepším! Je vhodné jej dekantovat, pít při teplotě kolem 13 °C, aby se otevřelo široké a přitažlivé rozsáhlé aroma bylin, květů akátu, včelího plástu, meruněk. Vhodné k úpravám tuňáka, ryb, králičí, jehněčí, bylinkové omáčky. Díky šťavnaté kyselině vhodné ke zrání minimálně 7 let. Cuvée Grmolec Blanc 2008Rodinné vinařství Grmolec Bílé jakostní víno známkové, polosuché, s 12,0 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Doba zrání 2013, doporučená teplota 8 – 10 °C. Plné delikátní cuvée s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. Pinot Gris Riserva Mongris 2007 DOCMarco Felluga „Mongris" znamená spojení slov "mono" - označení odrůdy a „Gris" - Pinot Grigio v jazyce friulano. Přítomnost blízkých hor a moře spolu s minerály v půdě vytvářejí ideální podmínky pro komplexní a dobře strukturované víno. Kvašení probíhá ze 70 % v nerezových tancích, zatímco zbývajících 30 % kvasí ve velkých dubových sudech (5 hl). Barva je zlatožlutá s měděným tóny. Aroma představuje intenzivní a výraznou vůni květu akátu, jablíček, spolu se sladkými tóny chlebové kůry a vanilky. Chuť je elegantně ovocná a plná, s mimořádně dlouhým závěrem. Frankovka klaret 2009 pozdní sběrVinařství Galant Polosladké víno syté žluté barvy se zastřenými cibulovými odlesky, s výrazným aroma drobného ovoce, zejména malin a ostružin. Velmi bohatý chuťový vjem s nádechem višňové marmelády a přezrálých švestek. Krásný a příjemný zbytkový cukr zvýrazňují hutnost tohoto vína. Obsah alkoholu 12,0 %, zbytkový cukr 20,3 g/l, kyseliny 5,4 g/l. Coto de Imaz Reserva Seleccion Aniversario 2004 DOCa RiojaEl Coto de Rioja Intenzivní, tmavě červená barva třešní. Vůně vyzrálých hroznů s přezrálými višněmi. Chuť lahodná, třešňová s čokoládou v alkoholu. Je zde patrné školení v sudu (18 měsíců zrání). V dozvuku je mohutné, ale s příjemnými tříslovinami. Vhodné k archivaci. Vyrobeno z odrůdy Tempranillo, obsah alkoholu 13,5 %. |
Muškát Moravský 2010 pozdní sběrVinařství Baloun Víno je světle žluté se zelenkavým nádechem. Vůně je výrazně muškátová s tóny černého rybízu a mladých bezinek. Chuť kopíruje vjem z excelentní vůně. Je plná, ovocná, podpořená jemnou kořenitostí muškátu a svěží kyselinou. Polosuché víno dobře doplní pokrmy ze sladkovodních ryb, jemné drůbeží steaky, také jako příjemný doplněk k dezertům. 12,0 % alkoholu, 10,7 g/l zbytkového cukru a 5,7 g/l kyselin. Stříbrná medaile Concours Mondial de Bruxelles 2011, Bronzová medaile IWC London 2011. Sylvánské zelené panenská sklizeň 2011 kabinetVinařství U Kapličky Světle zelená barva vína v sobě skrývá zlatavé odlesky třpytící se v číši. Vůně je příjemně květnato-citrusová, které se pozvolna přenáší do chuťových vjemů. Doporučujeme podávat k zeleninovým polévkám, ke sladkovodním rybám a jemným paštikám, taktéž k zrajícím sýrům. Teplota podávání je 9 – 11 °C. Polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin. Sauvignon Blanc 2010 pozdní sběrPROQIN Bílá vlajková loď vinařství. Víno, které vzniká za mimořádné péče při pěstování hroznů na vlastní vinici ve vyhlášené trati Punty, která leží přímo na 49° rovnoběžce SŠ. Vůně vína je intenzivní, podobná velmi aroma nalomené větvičky černého rybízu na jaře, a také se znatelnou ovocnou kompozicí meruňky. Plná, avšak velmi svěží ovocitá chuť s citrusovými tóny, je vyvážená. Doporučujeme podávat k pikantním úpravám bílého masa, s čerstvými kozími sýry. Zlatá medaile Festwine 2011 Chardonnay New Style barrique 2009Weingut Salzl Seewinkelhof Šťavnaté, zlatožluté, vůně exotického ovoce, broskví, a ananasu. Jemně kouřové aroma, na patře plné a krémové, ovocné a minerální. V chuti pak máslové, vanilkové, také karamel s velmi dlouhým závěrem. Zrání probíhalo 12 měsíců v malých dubových sudech. Víno je vhodné k bílému masu a drůbeži, mořským rybám, vnitřnostem i asijské kuchyni. 13,5 % alkoholu, 6,1 g/l cukru, 4,7 g/l kyselin. Pálava 2010 výběr z hroznůVinné sklepy Lechovice Pálava vznikla křížením odrůd Müller Thurgau a Tramín červený. Víno je aromatické, ale na rozdíl od Tramínu je chuť uhlazenější. Vysoká cukernatost hroznů byla dosažena delším zráním na keři. Lehce kořeněné intenzivní aroma vyzrálé Pálavy příjemně podtrhuje zlatavá barva a vyšší obsah zbytkového cukru. Víno doporučujeme k sladkým předkrmům, dezertům nebo tučným sýrům. Kyseliny 8,8 g/l, alkohol 11,62 %, zbytkový cukr 35,7 g/l. Tramín červený 2009 výběr z hroznůLIVI Dubňany Bílé, polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 28,9 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Barva je zlatožlutá, vůně růží a fialek, plná, kořenitá. Chuť sladkých hroznů a tropického ovoce, doplněna kořenitou dochutí hřebíčku. Vhodně doplní sladké dezerty, nebo jako aperitiv. Doporučená archivace do 2014. Ocenění: zlatá medaile Celoslovenská výstava vín, stříbrná medaile Vinex, Vinařské Litoměřice, Víno&Destiláty. Rulandské modré 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené, suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,3 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Barva je tmavě rubínová, vůně červených třešní a kvetoucího šeříku. V chuti svěží, švestky a borůvkový jogurt. Coto Real Reserva 2005 DOCa RiojaEl Coto de Rioja Sytá, intenzivně tmavě červená barva. Ve vůni jsou ovocné tóny fíků a švestek, v pozadí lékořice, čokoláda, koření a pralinky. Chuť plná třešňovo-švestková. Příjemné, explozivní, ale jemné třísloviny, dány 20 měsícům zrání v sudu. Mohutný, příjemný dozvuk vlašských ořechů, pepře, vanilky a kouřovinky. Skvělé k archivaci, obsah alkoholu je 14 %. Odrůdové složení: 70 % Tempranillo, 25 % Garnacha, 5 % Graciano. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více na Novinky brněnských vinoték
Lednový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | OCF | Vinotéka OC Futurum |
CRU | Crustum | PAE | Don Pealo |
ENO | Enoteca Vino e Cuore | ROZ | Rozverný hrozen |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | ŠKR | Vinotéka Škroupova |
KOL | Vinotéka Koláčkova | TRA | Transvin |
KRA | Kratochvílovci | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MAL | Vinotéka Maloměřice | VGA | Vinná Galerie |
MBV | Moravská banka vín | VSL | Vinné sklepy Lechovice |
MIS | Vinotéka Mistr | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
MOR | Moravská vinotéka | WVE | Wine Veritas |
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |