Novinky brněnských vinoték - květen 2011

Brno, 1. května 2011 - Květen je tradičním obdobím pro ochutnávání vín nového ročníku, který právě teď ukazuje svoji sílu po měsících ležení. Stejně tak už ale začíná sezóna svěžích pochoutek stojících na pomezí mezi bílými a červenými víny – tedy vín růžových. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Nechejte se inspirovat našimi květnovými tipy a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.

vivat-vinum

 

Grüner Veltliner Classic 2010

Weingut Hirtl
Rakousko, Niederosterreich, Poysdorf
138 Kč (PLN)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu. Je typické zelenožlutou barvou, s čistou a bohatou vůní připomínající jablka a hrušky, s měkkými kořenitými tóny čerstvého rozmarýnu. Má vyváženou chuť s prvky hrušek a ananasu, která přechází do kořeněného závěru. Vyznačuje se plným tělem s dlouhým závěrem. Hodí se k pečené šunce, zeleninovým salátům, za vyzkoušení stojí ale i klasický guláš s knedlíkem.

Přidat komentář



gruner-veltliner-classic-2010

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Bílé suché víno se zbytkovým cukrem 3,6 g/l a 12,0 % alkoholu. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 9 – 11 °C. Je doporučováno k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu.

Přidat komentář



ryzlink-rynsky-2010-pozdni-sber

Cuvée Nikol 2010 známkové víno

Víno Hruška
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička
293 Kč (HRU)

Bílé polosuché víno odrůd Ryzlink rýnský (60 %) a Děvín (40 %). Vznešený Děvín dodává vínu krásné ovocné aroma a příjemný zbytek cukru. Elegantní Ryzlink rýnský přidává pikantnost, mineralitu a zdůrazňuje jedinečnost cuvée. Vhodné k výraznějším úpravám drůbežího masa, marinovaným krůtím steakům a lehčím úpravám vepřové panenky.

Přidat komentář



cuvee-nikol-2010-znamkove-vino

Hibernal 2010 pozdní sběr

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
270 Kč (BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Bílé polosuché víno se zbytkovým cukrem 8,5 g/l a 12,0 % alkoholu. Vyrovnané, plné, extraktivní víno s mírně kořenitou chutí a vůní po lipovém květu. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 9 – 11 °C. Je doporučováno k rybím a drůbežím pokrmům, ale i k sýrům s bílou plísní. Zlatá medaile Vinum Juvenale.

Přidat komentář



hibernal-2010-pozdni-sber

Sauvignon 2010 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Díl u Včelína
220 Kč (PEC, SVO, TRA, UAN)

Suché bílé víno se zbytkovým cukrem 8,5 g/l a 12,5 % alkoholu. Barva bílého zlata v poledním slunci. Vůně je výbušná a prolínají se v ní hluchavky a černý bez. Chuť je vyvážená s nádechem bílého ovoce a limetek s překrásným bylinným závěrem. Podává se ke kozím sýrům či sushi. Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2011.

Přidat komentář

sauvignon-2010-pozdni-sber-samsula

Sauvignon 2010 pozdní sběr

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Karlín, Díly
270 Kč (BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Bílé polosuché víno se zbytkovým cukrem 12,0 g/l a 12,5 % alkoholu. Plné, kořenité víno s nezaměnitelným intenzivním aroma černého bezu až vyzrálého angreštu. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 8 – 10 °C. Je doporučováno jako aperitiv k výraznějším úpravám ryb, kozím sýrům a drůbežím specialitám. Zlatá medaile Vinum Juvenale.

Přidat komentář



sauvignon-2010-pozdni-sber-Grmolec

Sauvignon 2009 pozdní sběr

Vinařství Líbal
Morava, Znojemská podoblast, Horní Dunajovice, Frédy
199 Kč (KAV)

Bílé polosladké víno se zbytkovým cukrem 40,3 g/l a 12,0 % alkoholu. Víno s intenzivní vůní po kopřivách či černém rybízu. V chuti opět kopřivy a černý rybíz. Vysoký zbytkový cukr víno neobyčejně zakulacuje a podporuje tak jeho dlouhou dochuť. Doporučeno milovníkům sladkých vín.

Přidat komentář

sauvignon-2009-pozdni-sber-Libal

Cabernet Moravia rosé 2010

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
165 Kč (BAR, KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Růžové polosuché víno se zbytkovým cukrem 10,1 g/l a 11,5 % alkoholu. Barvy světle růžové, s vůní červeného rybízu a čerstvých malin. Chuť je svěží, nasládle ovocná s tóny červeného rybízu a červeného grepu. Vhodnou kombinací s jídlem jsou lehké ovocné dezerty, víno je vhodné vždy dobře vychladit.

Přidat komentář



cabernet-moravia-rose-2010

Zweigeltrebe Rosé 2010 pozdní sběr

Víno Hruška
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Vinohrádky
166 Kč (HRU)

Růžové polosladké víno se zbytkovým cukrem 15,2 g/l a 12,0 % alkoholu. Krátkou macerací červené odrůdy Zweigeltrebe bylo docíleno růžovo-oranžové barvy. Vůně charakteristicky kořenitá s krásnými ovocnými tóny lesních jahod. Vhodné ke grilovaným pokrmům, pro horké letní odpoledne.

Přidat komentář

zweigeltrebe-rose-2010-pozdni-sber-hruska

Zweigeltrebe Rosé 2010 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
199 Kč (VUK)

Růžové polosladké víno se zbytkovým cukrem 16,1 g/l a 10,0 % alkoholu. Barva s odstínem červeného grapefruitu, se svěží vůní s příjemnými tóny višní se smetanou a malinovou dření. Chuť je citrusovo-rybízová. Víno můžeme podávat s ledovou tříští ve sklenici, jímž vznikne neuvěřitelně osvěžující nápoj. Teplota podávání je 9 – 11 °C.

Přidat komentář



zweigeltrebe-rose-2010-pozdni-sber-u-kaplicky

Rulandské modré 2010 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
185 Kč (BAR, KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené suché víno se zbytkovým cukrem 1,3 g/l a 12,0 % alkoholu. Barvy tmavě rubínové, ve vůni červené třešně a kvetoucí šeřík. Chuť je svěží, s náznakem švestky a borůvkového jogurtu. Vhodnou kombinací s jídlem jsou pečená masa a zvěřina.

Přidat komentář

rulandske-modre-2010-pozdni-sber

Zweigeltrebe 2010 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
185 Kč (BAR, KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené suché víno se zbytkovým cukrem 1,9 g/l a 13,0 % alkoholu. Barvy granátové, s vůné zralých višní a třešní. Chuť je svěží ovocná, višňovo třešňová. Vhodnou kombinací s jídlem je zvěřinový guláš, také uzeniny a tvrdé sýry.

Přidat komentář

zweigeltrebe-2010-pozdni-sber

Traubensaft rot 2009

Weingut Hirtl
Rakousko, Niederosterreich, Poysdorf
57 Kč/1 l (PLN)

Hroznová šťáva z červených hroznů patří mezi zajímavosti dovážené na náš trh. Díky zakonzervování pasterizací a nepropustnému korunkovému uzávěru je doporučená doba pro konzumaci 2 roky.

Přidat komentář

traubensaft-rot-2009

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Novinky brněnských vinoték - duben 2011

Přehled vinoték

BAR Vinotéka Emil Bartoň PEC Petit Cru
HRU
Víno Hruška PLN PlneLahve.cz
JOB Vinotéka Vlastimil Job SVO Vinotéka Svoboda
KAV Káva - víno TRA Transvin
KOL Vinotéka Koláčkova UAN U Andersena
MBV Moravská banka vín VGA Vinná Galerie
MIS Vinotéka Mistr VMV Vinotéka MV61
MOR Moravská vinotéka VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky




Komentáře 

 
0 #3 redakce 2011-05-30 14:42
Citace chabal:
znáte prosím odrůdy Děvín a Dunaj?


Jsou to slovenské novošlechtěné odrůdy. Kromě odrůd Devín a Dunaj třeba i Nitra a Hron. Objevují se sporadicky i v ČR. Oficiálně je z nich u nás zapsána v Státní odrůdové knize pouze odrůda Děvín.
 
 
0 #2 chabal 2011-05-30 14:33
znáte prosím odrůdy Děvín a Dunaj?
 
 
0 #1 joseph 2011-05-27 13:25
Traubensaft rot 2009, to je jako rocnikova vinna stava, most? dost dobry :)
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...