Masarykův okruh se na závěr sezony otevře pro běžné řidiče

Brno, 21. října 2015 - Závodní motorky a auta vystřídají na závěr sezony na Masarykově okruhu běžní řidiči. 25. října se Automotodrom Brno rozloučí se sezonou 2015 Dnem otevřené dráhy. Pro návštěvníky je připravený bohatý program, na kterém se podílí Zelená vlna Radiožurnálu, BESIP a Policie ČR.

masarykuv okruh den otevrene drahy 2015

Na závodní trať mohou při Dni otevřené dráhy vyjet běžní řidiči s civilními auty, není třeba žádné speciální vybavení. „Jedna jízda trvá 25 minut, normální vůz za tu dobu objede šestkrát až osmkrát,“ nastínila manažerka akce Jana Božková. Pětadvacetiminutová jízda vyjde řidiče na pět set padesát korun.

Nově budou mít lidé možnost svézt se i se sportovním autem. Na okruhu bude možné půjčit si sportovní roadster Porsche Boxster a pod dohledem instruktora se s vozem projet po dráze. Kdo si za volant netroufne, může se projet alespoň na sedadle spolujezdce, a to rovnou v profesionálních závodních vozech. Spolujízdu budou na okruhu nabízet závodní týmy Mičánek Motorsport, IP Racing Shop a KT Motorsport. Na výběr bude široká škála aut – od závodního Renaultu Clio přes Porsche 911 až po exotické britské sportovní vozy Lotus Evora a Exige a Ginetta G50. Pro menší a pro ty, kteří si na „velkou“ dráhu netroufnou, budou připraveny simulátory jízdy po okruhu a otevřena bude i motokárová dráha.

Zelená vlna zve na „Velkou cenu“
Český rozhlas se pak ke Dni otevřené dráhy připojí se svojí „Velkou cenou Zelené vlny“. Pro návštěvníky bude připraven třeba simulátor nehody, budou si moci vyzkoušet, jestli zvládnou „naslepo“ odhadnout rychlost 50 kilometrů v hodině, těšit se mohou i na vystoupení kaskadérské skupiny Crazy Day. Svoji techniku na Masarykově okruhu představí i Policie ČR. Některé atrakce budou soutěžní, pro vítěze bude nachystána řada cen v čele se svezením v závodním autě po okruhu.

Silničáři budou trénovat na zimu
Divácky atraktivní bude i soutěž Cestářské rodeo, která bude probíhat v paddocku. Čeští i slovenští silničáři se utkají v soutěži v ovládání nákladního posypového vozu s pluhem. Připravena pro ně bude jízda zručnosti na čas, pro veřejnost pak bude vyčleněn jeden vůz, se kterým je silničáři svezou. „Mnoho lidí si neuvědomuje, jak obrovský kolos posypový vůz je, a jak je z něj omezený výhled. Proto budou mít lidé možnost posadit se na sedadlo spolujezdce a projet si s naším řidičem krátkou ukázkovou trasu,“ popsal Patrik Mikulášek z jihomoravský Správy a údržby silnic. Cestářské rodeo je pro silničáře poslední „generálkou“ před startem zimní sezony.

Klasické závodní vozy lákají na vítěze HistoCUP
Na parkovišti u řídící věže pak návštěvníci po celý den najdou přehlídku klasických sportovních aut z druhé poloviny dvacátého století. Mezi nimi bude i Jaguar XJS brněnského jezdce Davida Bečváře, který před pár týdny jako první Čech v historii ovládl populární šampionát historických vozů HistoCUP. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i Chevrolet Corvette C3 z roku 1970 nebo Ford Capri, který v roce 1971 zvítězil v závodu evropského mistrovství na starém Masarykově okruhu.

Vstup na Den otevřené dráhy je zdarma stejně jako parkovné přímo v paddocku Masarykova okruhu. Akce začíná v 9 hodin, poslední vozy na dráhu vyjedou v 16.30.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...