Čeští hokejisté porazili na Rusko a stali se vítězi EHT

Brno, 29. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Čeští hokejisté vyhráli v nedělním utkání KAJOTbet Hockey Games v Brně nad Ruskem 2:1, díky tomu obsadili na turnaji druhou příčku a stali se celkovými vítězi série Euro Hockey Tour. Vítěznou branku vstřelil v 39. minutě při přesilovce veterán Petr Nedvěd.

hokej_puk250

Generálka na mistrovství světa začala minutou ticha za ruského fanouška, který zemřel během sobotního zápasu se Švédskem. V sestavě českého celku se poprvé na turnaji objevil útočník Frolík, který přicestoval do Brna v sobotu a co nejrychleji si chce přivyknout na evropské kluziště.

Úvodní třetina měla rychlý spád, oba celky dobře bruslily a dokázaly překvapit soupeře. Vyniknout tak mohli oba gólmani Kovář s Barulinem. Český brankář se zaskvěl zejména těsně před přestávkou, kdy zlikvidoval střelu Zaripova. Na domácí straně zahodili své šance Vondrka a Koukal. V přesilovce ještě těsně minul veterán Nedvěd, který při početních výhodách naskakoval na led s Plekancem a Hemským.

Bezbrankové skóre se měnilo ve 24. minutě, kdy Ketov převzal nahrávku na modré čáře a po objetí branky překonal Kováře, který nestihl nohou utěsnit prostor u levé tyčky. V polovině utkání propásl obrovskou příležitost Nakládal. Český bek se okamžitě po návratu řítil na Barulina, jenže netrefil ani branku.

V čase 35:41 rozhodčí předčasně ukončili druhou třetinu kvůli díře v ledu a zbytek prostřední části se dohrával po přestávce. Pauza českému celku výrazně pomohla. V 38. minutě vyrovnal Petružálek, jehož našel od bočního mantinelu Kašpar, za 77 sekund skóre otočil Nedvěd, který po Plekancově nahrávce využil přesilovou hru.

Ve třetím dějství Češi přestáli i několik oslabení a sami mohli definitivně rozhodnout. Jenže Petružálek od modré čáry neproměnil svůj nájezd a domácí se museli do konce strachovat o těsný náskok. Díky nedisciplinovanosti Rusů a pozornému Kovářovi jej uhlídali a po 14 letech se mohou radovat z vítězství v sérii Euro Hockey Tour.

Čeští hokejisté mají v pondělí volno, v úterý se sejdou v Praze a ve čtvrtek odletí do Švédska, kde o den později vstoupí ve Stockholmu do MS duelem s Dánskem.

KAJOTbet Hockey Games, třetí hrací den:

Česko - Rusko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky: 38. Petružálek (Kašpar), 39. Nedvěd (Plekanec) - 24. Ketov (Zaripov). Rozhodčí: Laaksonen, Leppäalho (oba Fin.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Sestavy:
Česko: Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Kindl, Němec - Frolík, Plekanec, Tenkrát - Hemský, Nedvěd, Vondrka - Petružálek, Novotný, Tlustý - Vincour, Koukal, Průcha - Kašpar. Trenér: Alois Hadamczik.
Rusko: Barulin - Nikulin, Kornějev, Nikitin, Rjasenkij, Medvědev, Denisov, Kalinin, Jemelin - Žerděv, Těreščenko, Kuljomin - Tarasenko, Svitov, Širokov - Ketov, Šipačov, Zaripov - Kuzněcov, Burmistrov, Burdasov - Bodrov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Petr Říha

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...