Kraj potvrdil významnou finanční podporu projektu Janáčkova kulturního centra

Brno, 11. července 2016 - Rada Jihomoravského kraje na svém jednání potvrdila závazek kraje z roku 2009 podílet se na výstavbě Janáčkova kulturního centra částkou  až 100 milionů korun. Krajská samospráva tak splnila svůj závazek vyplývající z březnového setkání premiéra, ministra kultury, hejtmana a primátora, kteří o projektu Janáčkova kulturního centra v Brně jednali.

Hudba-nastroje-basa-detail-KT

„Jsme připraveni se podílet na této výjimečné investici. Máme společný zájem na vzniku moderního koncertního sálu se zázemím špičkové kvality a místo pro působení špičkové brněnské filharmonie. Je to naprosto výjimečná záležitost, stomilionových investic neschvalujeme jak na běžícím páse, nota bene do institucí nebo zařízení, které nezřizuje Jihomoravský kraj. Nebudeme zřizovatelem Janáčkova kulturního centra, nicméně chápeme, že jeho význam je výrazně nadregionální. Je pro nás symbolem celé moravské kultury, z toho důvodu jsme se rozhodli podpořit ho výjimečně,“ řekl hejtman Michal Hašek.

janackovo-kulturni centrum01janackovo-kulturni centrum02

Vizualizace Janáčkova kulturního centra v Brně. Autor návrhu a vizualizace: Atelier M1 architekti s.r.o.

Hejtman Michal Hašek také dodal, že zašle oficiální stanovisko primátorovi Petru Vokřálovi a vedení města a kraje budou ladit další společné kroky směrem k vládě a ministerstvu kultury tak, aby byl připraven společný dokument. „Předpokládáme společný postup města, kraje a státu v této záležitosti a věříme, že se i díky vstřícnému postoji krajské samosprávy sen o Janáčkově kulturním centru stane v nejbližších letech realitou. Bude to tak investičně náročná věc, že se domníváme, že dojde k projednání Vládou České republiky,“ sdělil hejtman Hašek.

janackovo-kulturni centrum03Vizualizace Janáčkova kulturního centra v Brně. Autor návrhu a vizualizace: Atelier M1 architekti s.r.o.


Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Libuše Trnková 2016-07-16 21:41
Brno v odkazu velikánů, jako je Janáček, Křížkovský, Bakala, Tučapský, atd., včetně výborné filharmonie a skvělých interpretů světových hudebních děl, si takový sál opravdu zaslouží. Ať se memorandum (město, kraj a stát) plní, ať má Magdalena Kožená, jako patronka projektu, radost, že všechno běží, jak má a ať kromě archeologů i my, milovníci vážné hudby, se máme na co těšit. Libuše Trnková (dlouhodobá členka Brněnského filharmonického sboru Beseda brněnská).
ARCHITEKTURA JE ZKAMENĚLÁ HUDBA, ALE HUDBA JE KAMENNÁ ARCHITEKTURA NAŠEHO DUCHA.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...