Američtí kurátoři a mecenáši se přijedou do Brna seznámit s českým uměním

Brno, 20. dubna 2015 – Seznámit se s českým uměním a poohlédnout se po dílech ke koupi či zapůjčení do světových galerií – to je účelem návštěvy osmnácti amerických kurátorů a podporovatelů umění v brněnské Adam Gallery.

Kovanda b n rohlik adam gallery

Umělečtí mecenáši a kurátoři z jednoho z pěti nejnavštěvovanějších muzeí moderního umění ve Spojených státech - z Walker Art Center v Mineapolis – přijedou už tuto středu.

„Jde o nesmírně prestižní záležitost, že si pro seznámení se s českým moderním uměním vybrali právě Adam Gallery. Provedeme je současnou výstavou Česká malba generace 90. let 20. století, jež obsahuje nejucelenější soubor obrazů, který namalovali čeští malíři v průběhu desetiletí 1995 – 2005. Necháme je nahlédnout do našeho depozitáře, kde jsou například díla Tomáše Císařovského, Vladimíra Houdka, Karla Malicha, Marka Meduny, Jan Merta, či Vladimíra Skrepla,“ říká umělecký ředitel galerie Richard Adam.

Zvláštní prostor dostane prezentace děl umělce Jiřího Kovandy. Ten je podle indexu autorů výtvarného umění, který zveřejnil portál Art plus, nejzajímavějším a nejúspěšnějším českým umělcem narozeným ve druhé polovině dvacátého století. „Jeho instalace, objekty a od osmdesátých let i malby a kresby parafrázují formální postupy avantgard a často ironicky polemizují s navyklými stereotypy uměleckého světa. Jeden z nejznámějších počinů je akce Líbání přes sklo, kterou provedl roku 2007 v londýnském muzeu Tate modern,“ přiblížil Richard Adam.

Walker Art Center patří mezi pět nejnavštěvovanějších muzeí moderního umění muzea ve Spojených státech a společně s přilehlým Minneapolis Sculpture Garden, je navštíví více než 700 000 lidí za rok.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...