Legendární brněnská kapela Progres 2 pokřtila knihu mapující její historii

Brno, 26. května 2014 – Skupina Progres 2, považovaná za průkopníka progresivního rocku v Československu, se dočkala knihy mapující pětačtyřicet let její existence. U příležitosti tohoto jubilea ji ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vydal hudební historik Petr Gratias a kapelník skupiny Pavel Váně. Ti ji také s ostatními členy kapely pokřtili ve středu 21. května na Musilce.

progres krest

„S nápadem sepsat dějiny Progresu přišel jeden ze zakladatelů kapely, Pavel Váně," řekl při křtu Gratias. „Čtenáři v ní najdou milníky skupiny zasazené do kontextu domácí i světové hudby, vzpomínky jednotlivých členů i dosud nepublikované fotografie," dodal s tím, že je kniha pojata jako rozhovory autorů se zásadními členy kapely a zároveň studie, která souběžně sleduje domácí i světové hudební události dané doby.

Vedle křtu knihy byl na programu také koncert Progres 2 (dříve The Progress Organization), na kterém se členové kapely sešli v silné sestavě Váně, Dragoun, Pelc, Kluka a Morávek. Během hodiny a půl odehráli před zaplněnou Musilkou průřez svojí tvorbou, včetně písní z alba Třetí kniha džunglí a větší části „první české rockové opery" Dialog s vesmírem. V úvodní třetině koncertu, kterou rámovali došlo také na vzpomínání na bývalé členy kapely a již zmiňovaný křest biografie V erbu Progres, kterou vydalo nakladatelství Jota. Tu hudebníci stylově pokřtili namísto sklenice šampaňského sadou trsátek a posléze se od spoluautora knihy, hudebního historika Petra Gratiase, dočkali dekorování řádem „rockových rytířů".

progres pruh3

Kapela Progres 2 byla průkopníkem progresivního rocku v Českoslovenksu a je mj. označována jako „čeští Pinky Floyd". Uskupení zásadním způsobem utvářelo česko-moravsko-slovenskou kulturní scénu. Letos slaví 45 let od vzniku a při té příležitosti se rozhodli brněnský hudební publicista Petr Gratias a kapelník skupiny Pavel Váně zachytit její dlouhou historii s řadou různých peripetií na stránkách knihy. Autogramiáda se uskuteční 29. května v knihkupectví Knihy Dobrovský od 17.00.

Pro Pavla Váněho je kniha V erbu Progres autorskou prvotinou. Na jejím napsání se spolupodílel známý hudební publicista a rockový historik Petr Gratias. Ten byl několik let byl hudebním redaktorem a moderátorem Rádia Hey, kde připravoval komponované seriály o legendách světové hudební scény. Je také editorom knihy Třicetpět ro(c)ků rocku.

-ld-


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...