HaDivadlo bude hostovat v Divadle Archa s novými autorskými projekty

Brno, 29. ledna 2013 - Brněnské HaDivadlo bude od 11. do 13. února hostem v Divadle Archa. Pražským divákům se během tří večerů představí nová autorská inscenace slovenské režisérky a performerky Slávy Daubnerové s názvem Soumrak samců, dále pak autorské inscenace Jiřího Havelky a kolektivu HaDivadla Svět v ohrožení a již legendární Indián v Ohrožení.

Divadelni-masky


Triptych hostujících inscenací zahájí 11. února od 20 hodin „pohybově vizuální performance o mužích dneška“ s poněkud provokativním názvem Soumrak samců. Režisérkou a spoluautorkou scénáře je vycházející hvězda slovenské alternativní divadelní scény Sláva Daubnerová. Inscenace Soumrak samců se zabývá různými podobami maskulinity v současné západní společnosti, je věnována všem milovníkům mafiánských filmů, domácím kutilům, manželům a otcům, nelítostným tygrům na pracovním i milostném poli, i těm, kteří by raději před tím vším utekli do hlubokých lesů…. Inscenace, která je inspirována dokumentárním filmem Terezy Tara Hormonální akvárium, se pohybuje na pomezí scénické instalace, pohybového divadla a performance.

V úterý 12. února se v Divadle Archa představí další autorská inscenace, Svět v ohrožení, která stejně jako Soumrak samců patří do dramaturgického cyklu s názvem „Konec civilizace?“, v němž divadelní tvůrci mladší generace ve spolupráci s HaDivadlem ohledávají aktuální problémy současného světa. Inscenace Svět v ohrožení Jiřího Havelky a kolektivu HaDivadla se věnuje fenoménu CCD (syndrom rozpadu včelstev), který pro lidstvo v současnosti představuje významnější ohrožení než třeba globální oteplování. Albert Einstein řekl, že po vyhynutí včel by lidstvu zbyly pouhé čtyři roky života. Havelka tuto hypotézu divadelními prostředky zkoumá a staví proti sobě magický a tajuplný přírodní svět včelího úlu a zhoubný a krátkozraký racionalismus západního člověka, který velkou měrou přispívá k ekologické destrukci světa jako celku.

Ve středu 13. února pak HaDivadlo pražským divákům představí starší Havelkovu inscenaci Indián v ohrožení, která je inspirována Einsteinovou teorií relativity a „myšlenkovým třeskem“, který tato teorie vyvolala. Havelkova inscenace je vtipným, drzým a zvídavým scénickým experimentem, který přímo před zraky diváků ověřuje, co Einsteinův objev v praxi znamená pro prostor a čas, v němž žijeme…


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...