Městské divadlo chystá premiéru muzikálu Jekyll a Hyde

Brno, 8. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Brněnské Městské divadlo uvede 16. listopadu v české premiéře vídeňskou verzi amerického muzikálu Jekyll a Hyde. Režie se zhostil Petr Gazdík, který zároveň hru přeložil a alternuje i v hlavní dvojroli. Klasický příběh skotského spisovatele Roberta Lousie Stevensona o Jekyllovi a Hydovi z roku 1885 se dočkal prvního muzikálového zpracování v roce 1990. Světovou premiéru vidělo divadlo Alley Theatre v americkém Houstonu. Písně složil Frank Wildhorn, libreto dodali textaři Steve Cuden a Leslie Bricuss. Hra obletěla celý svět, na Broadwayi zaznamenala úctyhodných 1500 repríz.

MDB

Muzikál obletěl doslova celý svět - pozoruhodností přitom je, že příběh doktora Henry Jekylla a pana Edwarda Hydea se nikdy nehrál v divadlech v londýnském East Endu, kam autor horrový příbeh situoval. Hudebního nastudování muzikálu se v Brně ujal stejně jako před deseti lety ve Vídni německý skladatel Caspar Richter. "Jeho verze slavila v roce 2001 obrovský úspěch," řekl Gazdík.

Richter, který je kromě jiného i osobním přítelem autora Franka Wildhorna, původní muzikál s jeho svolením znovu instrumentoval do rozšířené formy. Hra obsahuje řadu dlouhých písní, podle tvůrců skoro operních árií. Drobná úprava instrumentace pak z řady z nich dělá pozoruhodné a expresivní popové písně. "Ústřední píseň muzikálu například zahajovala olympijské hry v Atlantě a jako hlavní motiv ji použil ve své úspěšné volební kampani americký prezident Bill Clinton.

V brněnské verzi Jekylla a Hydea hraje a zpívá hlavní dvojroli Dušan Vitázek a Petr Gazdík, v roli Lucy Harrisové alternují Ivana Vaňková a Viktória Matušovová, postavu Emmy Carewové ztvární Johana Gazdíková s Hanou Holišovou. Dirigentské taktovky se chopil Ondřej Tajovský.

"Na roli je docela těžké přeskakovat z těla do těla. Nechci přitom při ztvárnění rozpolcené postavy používat vnějškové, ale spíše vnitřní znaky," řekl jeden z představitelů hlavní dvojrole Dušan Vitázek.

Brněnská a zároveň i česká premiéra vídeňské verze "romantického horrorového muzikálu", se odehraje na hudební scéně Městského divadla v Brně 16. listopadu.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události