Městské muzem v Brně bylo otevřeno v září před 106 lety

Brno, 18. září 2011 - Městské muzeum v Brně bylo slavnostně otevřeno 18, září roku 1904 v prostorách dnešní Nové radnice na Dominikánském náměstí za účasti představitelů brněnského kulturního a politického života. Muzeum bylo otevřeno v erbovním sále a čtyřech přilehlých místnostech.

Muzeum_mesta

Různé umělecké předměty vztahující se k minulosti Brna se dostávaly jako dary či odkazy do Františkova muzea, založeného v roce 1817. Četnost těchto sbírek podnítila ve druhé polovině 19. století snahy o založení samostatného muzea pro město Brno. Rozhodujícím podnětem se stal odkaz člena městské rady Heinricha Gomperze, který svému městu odkázal rozsáhlou celoživotní sbírku obrazů a kreseb.

Dne 13. září 1895 pak byla Galerie Heinricha Gomperze prozatímně zpřístupněna veřejnosti v budově dnešní Nové radnice na Dominikánském náměstí. Rozšířením o další prostory i sbírky vzniklo během následujících let samostatné Městské muzeum v Brně, slavnostně otevřené v neděli 18. září 1904.

Loni tomu bylo právě 50 let, kdy Muzeum města Brna získalo své sídlo a výstavní prostory na brněnském hradě Špilberku. Stalo se tak 1. listopadu 1960. Po odchodu vojenské posádky bylo nutné udělat mnoho úprav, aby se postupně z kasáren staly výstavní prostory představující brněnskou historii, výtvarné umění i funkcionalistickou architekturu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...